EM 60159 a-b - KNIV

EM_60159__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60159__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60159 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60159

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En finsk kniv med skaft av björk och mönstrad slida av pressad papp. Slida med finska flaggan ingraverad.

Beskrivning
a En finsk kniv med blad tillverkat av kolstål. Bladet är 100 mm långt och 20 mm brett. Eggen är vågformad med uppåt böjd spets. Bladryggen är rak och 4 mm bred och har trubbig spets. Skaftet är tillverkat av masurbjörk och har en 15 mm lång främre holk av mässing. Det breda ändbeslaget är 35 mm högt, ovalformat och av mässing. På en sida av knivbladet finns etsat ett fjällmotiv och namnen "Marttiini; Rovaniemi; Lapinleuku".

b Slida. Slidan är tillverkad av pressad papp och är 175 mm lång och 45 mm bred och har formen av en akja. Ett bladmönster täcker hela slidans framsida. På den övre delen finns en cirkel med grön botten och svart-röd-svarta yttre ringar. Mitt i ringen finns den finska flaggan. Slidan är sydd och nitad i kanterna. På slidans innersida finns en svart läderrem med tofsar fastnitad. En 75 mm lång brun läderhälla finns fastsatt med en smal läderrem som går runt hela den övre sliddelen.

Historik
Den finska knivhistorien har säkert, likväl som svensk, mycket gamla anor. Kauhava är en ort som växt fram som en av Finlands ledande knivtillverkare. Knivar från Kauhava och orter däromkring kallas synonymt för Kauhavalaninen. Det som utmärker dessa knivar är bl.a. bladets form som är rakt, långt och smalt i förhållandet till skaftet, bladen är jämntjocka eller något avsmalnande mot spetsen, eggvinkeln upptar minst halva bladbredden. Typiskt för Kauhavakniven är blodskåran och den rika utsmyckningen på blad, holkar och slidor. Klacken tillhör inte den ursprungliga finska kniven utan var ett krav från Amerikanska myndigheter att firmastämpeln var placerad så att den inte förstördes vid upprepad bryning. Den finska kniven är också känd för knivskaftens vackra slutände i form av bl.a. hästhuvud och intarsiaarbeten.
En av de mer kända knivtillverkarna är Iisakki Järvenpää (1859-) som startade sin tillverkning omkring 1879. Han har bl.a. 1888 tillverkat knivar till arvfursten av Ryssland, därav fick han senare hederstiteln Kejsarens knivsmed. 1919 sålde Iisakki firman, inklusive allting, till sina söner, allting innebar att sönerna för alltid fick använda hans namn som firmanamn.
Många är de orter, från norr till söder, i Finland som har många namnkunniga knivtillverkare bl.a. i Rovaniemi där vi hittar Marttiinis knivfabrik. Det anses att det är här som de finska samiska knivarna tillverkas.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä

Material 3

Metall: mässing

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

210

Signering / märkning

Marttiini Rovaniemi Lapinlenkn

Tillverkning - Land

Finland

Tillverkning - Ort

Rovaniemi

Källhänvisning

“EM 60159 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 5 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44059.