EM 60163 a-b - KNIV

EM_60163__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60163__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60163__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60163 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60163

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En jaktkniv med kraftigt blad och skaft av läder och breda blodskåror. Slida av svart läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 130 mm långt och 25 mm brett med rak uppåt böjd eggspets och har lång tånge. Bladryggen är 5 mm bred är avsmalnande mot bladspetsen. 20 mm breda blodskåror finns på bladsidorna. Den urtagna är 7 mm lång och är stämplad med "A.B.F.G; STOCKHOLM" PÅ ena sida och andra sidan med "IMPORT". Kniven har kort parerstång av mässing. Skaftet är tillverkat av mörkt läder och har mellanlägg vid fram- och bakände av mässing och rött och svart vulkanfiber. Skaftets ovala ändbeslag är förnicklat och tångens slipspår är mässingsförstärkt.

b Slida. Slidan är tillverkad av svart läder och är 240 mm lång och 55 mm bred. Den nedre delen av slidan som skyddar bladet har en innerslida av hård papp som är något bredare än knivbladet. Slidan är sydd med vit tråd i kanten och kanten är också förstärkt med mässingsnitar. Överst på den öppna delen av slidan finns en 105 mm lång läderremsa med tryckknappsstängning.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Ytbelagt: förnicklat

Längd (mm)

225

Signering / märkning

A.B.F.G. STOCKHOLM; IMPORT

Källhänvisning

“EM 60163 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 17 maj 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44056.