EM 60172 a-b - KNIV

EM_60172__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60172__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60172 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60172

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre bruks- och jaktkniv med skaft av läder och mellanlägg av vulkanfiber. Slidan är mönstrad och tillverkad av läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 100 mm långt och 15 mm brett och tillverkat av kolstål. Eggen är avfasad med 7 mm och vinklad upp mot spetsen. Bladryggen rak och är 3 mm bred och är avsmalnande och lätt avfasad mot spetsen. Bladets klack är 10 m bred. Kniven har dubbel parerstång av mässing. Skaftet är tillverkat av brunt läder och har mellanlägg vid fram- och bakände med svart, rött och gulbrunt vulkanfiber. Det fyrkantiga ändbeslaget är av förnicklat stål.

b Slida. Slidan är tillverkad av ljusbrunt läder och är 195 mm lång och 40 mm bred. Den nedre bladskyddande delen har i mitten ett fjällmotiv ingraverat och är förstärkt med en innerslida som är lika bred som knivbladet. Den är sydd i kanterna med ljus tråd och är förstärkt vid slidöppning och den nedre vinklade delen med fastnitade metallskenor. Den övre öppna delen har överst en läderrem som är 90 mm lång och är fastnitad från baksidan. Remmen har tryckknappsstängning. På slidans baksida finns en 55 mm lång hälla fastnitad. Utmed ena kanten på baksidan finns stämplat "PATENT No 152463".

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

195

Signering / märkning

Slida: PATENT No 152463

Källhänvisning

“EM 60172 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 15 maj 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44055.