EM 60155 a-b - KNIV

EM_60155__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60155__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60155 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60155

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En jaktkniv med träskaft och slida av brunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är tillverkat av laminated steel och är 125 mm långt och 20 mm brett. Eggen är avfasad med 8 mm och böjd uppåt mot spetsen. Bladryggen är rak och 4 mm bred och avsmalnande och avfasad mot yttersta spetsen. Kniven har enkel parerstång som är förnicklad. Skaftet är tillverkat av brun-svart träslag och har mellanlägg av svart och gulbrunt vulkanfiber efter parerstången och framför den bakre holken som är förnicklad och vinklad nedåt.

b Slida. Slidan är tillverkad av brunt läder och är 250 mm lång och 35 mm bred. Den del som skyddar knivbladet är av rårandsläder och är 145 mm långt. Övre delen är 105 mm lång och är av dubbelvikt läder och är fäst på slidans baksida vid bladöppningen med två blanka nitar. Slidan är sydd i kanten med ljusbrun tråd och är förstärkt med läder mellan kanterna. På den övre delen finns en 105 mm lång läderrem med tryckknappsstängning.

Tillverkning
Frosts Knivfabrik
Verksam 1890 efter

Den driftige och duktige smeden Frost Erik Ersson började tillverka kälkar och hästtrillor 1891 men redan då fanns en viss tillverkning av knivar med i produktionen. Vid sekelskiftet tog tillverkningen av Moraknivar fart på allvar och 1904 hade fabriken 10 anställda som det året gjorde 19 000 knivar. Frost Eriks framgång byggde på en rationell produktion parad med hög kvalitet. Under 1930-talet nådde det egna smidet sin höjdpunkt och 8 fjäderhammare fanns i fabriken som då hade 30 anställda. Snart började dock färdigvalsat laminatstål att köpas och den sista fjäderhammaren tystnade i slutet av 1950-talet.
Det traditionella röda skaftet tillverkades fram till 1970-talet av björk men därefter övergick företaget till plastmaterial i olika färger. Numera tillverkas också hov, slöjd och köksknivar. Numera drivs företaget av barnbarnsbarn och under 1991 såldes 2,3 miljoner knivar till 50 länder.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.


Tillkomsttid start

efter 1890

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Laminerat

Längd (mm)

240

Signering / märkning

Frosts; MADE IN SWEDEN; LAMINATED STEEL

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Dalarnas län

Tillverkning - Ort

Mora

Källhänvisning

“EM 60155 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44054.