EM 60111 a-b - KNIV

EM_60111.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60111 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60111

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En jaktkniv med träskaft och slida av brunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet har lång tånge, är av rostfritt stål och 125 mm lång och 20 mm bred. Eggen är ofasad och spetsen är vinklad uppåt. Bladryggen är rak och grovleken är 2* mm . Ryggen är avsmalnande mot spetsen. Klacken är 10 mm lång och stämplad på en sida med "ROSTFRI". Kniven har enkel parerstång och en 10 mm lång främre holk. Parerstång och holk har en delvis bortnött mässingsbeläggning. Den ovala delen av skaftet är tillverkat av brunmelerat trä. Den bakre holken är 25 mm och tillverkad av rostfritt stål och är något vinklad nedåt. Tångens slipspår är förstärkt av mässing.

b Slida. Slidan är tillverkad av brunt läder och är 200 mm lång och 45 mm bred. Den dubbla delen som skyddar knivbladet är ytterligare förstärkt med läder. Kanten är sydd och vid bladöppningen finns en förstärkning med en blank nit. Den öppna delen av slidan är 55 mm lång och stängs med en tryckknapp. På baksidan av slidan finns en 70 mm lång hälla fastsatt.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Trä

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

225

Signering / märkning

Klack: Rostfri

Källhänvisning

“EM 60111 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44053.