EM 60100 a-b - KNIV

EM_60100__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60100__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60100 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60100

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre brukskniv med skaft av horn och slida av ljusbrunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 90 mm långt och 15 mm brett och har lång tånge. Eggen är avsmalnande mot spetsen. Bladryggen är 3 mm bred och avsmalnande mot spetsen. Bladet har blodskåra på båda sidorna. Klacken är 5 mm bred och är stämplad på en sida med "J.A. HELLBERG; ESKILSTUNA" och på andra sidan är det stämplat "SWEDEN". Kniven har dubbel parerstång av mässing. Skaftet är tillverkat av horn och är 85 mm lång och har mellanlägg av mörk läder, rött och svart vulkanfiber och mässing i fram och bakände. Hornskållorna är nitade med mässingsnitar. Ändbeslaget är av förnicklat stål och böjt nedåt. Tångens slipspår är förstärkt med mässing.

b Slida. Slidan är tillverkad av ljusbrunt läder och är 185 mm lång och 40 mm bred. Den mönstrade dubbla nedre delen av slidan har en extra förstärkning för knivbladet. Slidan är sydd i kanterna med ljus tråd och sömmen är också förstärkt med blanka nitar. Den övre delen av den dubbla slidan är förstärkt med en metallskena. Överdelen är öppen och är 80 mm lång. Överst sitter en läderremsa fastnitad, den är 90 mm lång och 15 mm bred och har tryckknappsstängning. På baksidan finns en 45 mm lång hälla fastnitad. På en kanten av slidans övre baksida finns texten "PATENT 152463".

Tillverkning
J.A. Hellberg
Verksam: 1891 -

Fabrikör Johan Alfred Hellberg (1860-1941) föddes i Ytter-Selö och kom vid 12-års ålder i lära hos knivsmeden A.G. Gustafsson som var bland de första som tillverkade konsttäljarkniven. 1891 startade Hellberg egen fabrik som de första åren var belägen i hyrda lokaler i de s.k. fristadskvarteren i smedstaden. 1907 flyttades verksamheten till egen fastighet vid Nyforsgatan 23. I början tillverkades enbart rakknivar men i takt med antal anställda utökades sortimente till att omfatta jaktdolkar, slid- och jaktknivar, täljknivar och yrkesknivar. År 1908 tillverkades 1600 dussin jaktdolkar och slidknivar och 10 år senare hade produktionen ökat till 7200 dussin. 1920 fanns 20 anställda arbetare. 1961/62 såldes rörelsen till Göran Nygren och Gösta Ivar Cenner som drev företaget fram till 1973 då Tage Cederlund och Stig Lennart Hammar blev ägare till företaget. 1976 övertog Hammar ensam produktionen i lokaler i kvarteret Värjan. Numera drivs verksamheten av Hammars son Jan-Peter i lokaler i gamla Bergska smedjan i Rademacherreservatet.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1891

Tillkomsttid slut

före 1961

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

175

Signering / märkning

Kniv: J.A. HELLBERG; ESKILSTUNA: SWEDEN Slida: PATENT 152463

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60100 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44050.