EM 60162 a-b - KNIV

EM_60162__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60162__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60162 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60162

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En tysk mindre slidkniv med en kort slida av brunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 100 mm långt och 20 mm brett. Eggen är avfasad med 7 mm och uppsvängt mot spetsen. Bladryggen är rak. På en sida av bladet finns texten "SOLINGEEN; GERMANY och en simmande val". Klacken är delvis vinklad uppåt och är 8 mm bred. Kniven har en enkel parerstång av mässing. Skaftet är tillverkat av syntetmaterial och har ett diagonalt mönster. En ring av mässing runt skaftet finns vid slutänden där det också finns en orange tråd avsedd för upphängning.

b Slida. Slidan är tillverkad av mörkt brunt läder och är 105 mm lång och 35 mm bred. Den är sydd i kanterna med vit tråd och sömmen är förstärkt med nitar.

Tillverkning
Solingen är den ort i Tyskland som har haft många knivtillverkare och några kända tillverkare är Peter Daniel Peres, J.A. Henckels, och Puma-Werk som kan söka sina anor till 1700- 1800-talet. Under Tysklands krigsperioder har tillverkningen av knivar varit en blomstrande tid.
Efterkrigstiden har tillverkarna ägnat åt att förbättra produktionsmetoderna. Fortfarande tillverkas i Solingen knivar och Puma-Werk är kanske den som fortfarande tillverkar traditionellt, genuint Solinge-hantverk och som vunnit bred internationell respekt.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

185

Signering / märkning

SOLINGEN; GERMANY; en simmande val på bladet

Tillverkning - Land

Tyskland

Tillverkning - Ort

Solingen

Källhänvisning

“EM 60162 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 16 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44048.