EM 60104 a-b - KNIV

EM_60104__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60104__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60104__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60104 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60104

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En jaktkniv med rostfritt blad och skaft av horn och läder med mellanlägg av mässing och vulkanfiber. Slidan är tillverkad av mellanbrunt mönstrat läder.

Beskrivning
a Kniv. Jaktkniv med lång tånge och rostfritt blad som är 155 mm lång och 20 mm bred. Spetsen på eggen är uppåtböjd. Bladryggen är 4 mm bred och är avsmalnande mot spetsen. Bladet har en 110 mm lång blodskåra. Klacken är 8 mm bred och stämplad på en sida med "P. HOLMBERG; ESKILSTUNA" och på andra sidan med "ROSTFRI". Skaftet har dubbel parerstång av mässing och mittdelen av skaftet är tillverkat av horn som polerats fram till gulvit och i skårorna mörkt brun färg. Hornskollorna är fastsatta med mässingsnitar. På var sida om hornskollorna är det mellanlägg av läder och vulkanfiber och slutänden, som är vinklad neråt, är förnicklad. Tångens slutände och slipspår har mässingsförstärkning.

b Slida. Slidan är tillverkad av kraftigt brunt läder och är 250 mm lång och 50 mm bred. Knivbladets slidskydd är 170 mm lång och är sydd i kanterna. Den nedre rundade delen av slidan är metallförstärkt. Knivbladets slidöppning är nitad. En 65 mm lång mönsterdel finns på slidans framsida bestående av kottar och blad. Mitt i mönsterdelen finns en cirkel med ett älghuvud. Under mönsterdelen finns skrivet "5 kpm; LM 1940". Den övre delen av slidan är öppen och 80 mm lång och 45 mm bred och två 55 mm långa skåror är utskurna på den öppna delen. Skårorna är avsedda för fastsättning i bälte. Utmed ena kanten finns texten "Rostfri". En 110 mm lång och 20 mm bred läderremsa är fastnitad på överkanten som stängs med en tryckknapp och knappen har texten "P. HOLMBERG ESKILSTUNA". På slidans övre baksida finns en hälla fastnitad . På hällan finns en 20 mm lång öppning avsedd för upphängning av kniven. Under hällan finns en otydbar röd text. Mitt på slidans baksida finns texten "Olle Molander; Linköping; Sverige".

Tillverkning
Pontus Holmberg
1852-1893

I början av 1870-talet kom Pontus Holmberg till Eskilstuna och 1876 startade han sin tillverkning av knivar. Den första tiden var Holmberg ensamarbetande knivsmed men hans produkter rönte stor uppmärksamhet och snart kunde han anställa. Pontus Holmberg avled 1893 och därefter drevs firman vidare inom släkten fram tills företaget såldes till Heljestrands industrier 1951. Företaget drevs vidare till i början av 1960-talet då verksamheten upphörde. Tillverkningen omfattade dolkar, jakt- och slidknivar men också konsttäljarknivar.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1876

Tillkomsttid slut

före 1960

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Horn

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

260

Signering / märkning

P. HOLMBERG; ESKILSTUNA; ROSTFRI

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60104 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 11 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44045.