EM 60156 a-b - KNIV

EM_60156__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60156__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60156 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60156

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre brukskniv med skaft av trä och slida av konstmaterial.

Beskrivning
a Kniv. Bladet har lång tånge är tillverkat av kolstål. Bladet är 95 mm långt och 10 mm brett. Från den främre holken till knivspetsen är eggen avfasad med 6 mm. Bladryggen är 3 mm bred är avsmalnande och avfasad mot knivspetsen. 13 mm från holken finns, på en sida, stämplat "ERIK FR?". Holken är 10 mm lång och tillverkad av mässing. Skaftet är tillverkat av ljusbrunt trä och är 100 mm lång, 18 mm bred vid innerholken och 25 mm vid slutänden. En metallförstärkning håller tångänden på plats i knivskaftet.

b Slida. Slidan är tillverkad av rött konstmaterial och är 155 mm lång och 25 mm bred och har mönster på slidans framsida. En 60 mm lång hälla är fastnitad vid slidans öppning. På mittdelen av hällan finns en 35 mm lång skåra avsedd för upphängning av kniven. Slidan är ihopsydd på mitten av baksidan.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Trä

Material 3

Papper

Teknik 1

Slipat

Teknik 3

Pressat

Längd (mm)

195

Signering / märkning

ERIK FR?

Källhänvisning

“EM 60156 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 19 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44044.