EM 60117 a-b - KNIV

EM_60117.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60117 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60117

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En kraftig smyckekniv med långt skaft av olika träslag. Slida av brunt läder.

Beskrivning
a Kniv. Ett kort blad som är 75 mm långt och 30 mm brett. Eggen är avfasad med 7 mm. Bladryggen är rak och är 4 mm bred och är avsmalnande mot spetsen. Skaftet är rakt och tillverkat av olika träslag i brunt och rödbrunt med mellanlägg av svart vulkanfiber och är 140 mm lång och 25 mm bred. Den främre holken är 20 mm lång, är förnicklad och har en kort enkel parerstång. Slutänden är av vitgult ben.

b Slida. Slidan är tillverad av brunt läder och är 250 mm lång och 45 mm bred. Den är vid sömmen förstärkt med läderremsor mellan ytterlädret och är ihopsydd med kraftig brun tråd. Den öppna delen av slidan är 80 mm och har två lodräta skåror.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

220

Källhänvisning

“EM 60117 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 2 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44039.