EM 60150 a-b - KNIV

EM_60150__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60150__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60150 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60150

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En jaktkniv med skaft av jakaranda som har mässingsholkar på främre och bakre holkarna. Slida av brunt rårandsläder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet har lång tånge och är tillverkad av laminated steel och 115 mm lång och 25 mm bred. Eggen är avfasad med 8 mm. Bladryggen är 3 mm bred och avsmalnande och nedåtböjd mot spetsen. På bladets ena sida finns stämplat "Frosts MADE IN SWEDEN; MORA LAMINATED STEEL". Klacken är 10 mm lång. Skaftet är tillverkat jakaranda och är 110 mm långt och 30 mm brett och har holkar av mässing i fram och bakände. På slutänden finns tångens mässingförstärkta slipspår.

b Slida. Slidan är tillverad av mörkt brunt rårandsläder och är 210 mm lång och 30 mm bred och ihopsydd mitt bak. Vid slidöppmningen finns ett metallögla fastnitad och där finns en 70 mm lång läderhälla fastsatt.

Tillverkning
Frosts Knivfabrik
Verksam 1890 efter

Den driftige och duktige smeden Frost Erik Ersson började tillverka kälkar och hästtrillor 1891 men redan då fanns en viss tillverkning av knivar med i produktionen. Vid sekelskiftet tog tillverkningen av Moraknivar fart på allvar och 1904 hade fabriken 10 anställda som det året gjorde 19 000 knivar. Frost Eriks framgång byggde på en rationell produktion parad med hög kvalitet. Under 1930-talet nådde det egna smidet sin höjdpunkt och 8 fjäderhammare fanns i fabriken som då hade 30 anställda. Snart började dock färdigvalsat laminatstål att köpas och den sista fjäderhammaren tystnade i slutet av 1950-talet.
Det traditionella röda skaftet tillverkades fram till 1970-talet av björk men därefter övergick företaget till plastmaterial i olika färger. Numera tillverkas också hov, slöjd och köksknivar. Numera drivs företaget av barnbarnsbarn och under 1991 såldes 2,3 miljoner knivar till 50 länder.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Tillkomsttid start

efter 1890

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Trä

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Laminerat

Signering / märkning

Frosts MADE IN SWEDEN; MORA LAMINATES STEEL

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Dalarnas län

Tillverkning - Ort

Mora

Källhänvisning

“EM 60150 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44037.