EM 60113 a-b - KNIV

EM_60113__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60113__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60113 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60113

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En jaktkniv med skaft av päronträd och slida av grönt läder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är 125 mm långt och 20 mm brett med en blodskåra som är 60 mm lång. Bladryggen är 4 mm bred och avsmalnande och nedåtböjd mot spetsen. Hela bladet är avfasat mot eggen. Knivbladets klack är 10 mm lång och stämplad på ena sidan med "J.A. HELLBERG; ESKILSTUNA; SWEDEN". Skaftet är av päronträ och är 105 mm långt och 25 mm brett och har inlägg av mässing och vulkanfiber i fram och bakände. Kniven har en vinklad kort parerstång av mässing. Skaftet är avsmalnande mot slutänden och har en förnicklad bred oval nedåtvinklad holk. Slutänden har ett nitat mässingförstärkt slipspår.

b Slida. Slidan är tillverkad av grönt läder och är 220 mm lång och 40 mm bred. Slidan är ihopsydd med svart tråd i bakkanten och är vid slidöppningen förstärkt med en svart nit . Kanten är förstärkt med dubbla läderremsor. Den övre delen av knivslidan är öppen och går att stänga med en svart tryckknapp. På baksidan finns en 70 mm lång hälla fastnitad.

Tillverkning
J.A. Hellberg
Verksam: 1891 -

Fabrikör Johan Alfred Hellberg (1860-1941) föddes i Ytter-Selö och kom vid 12-års ålder i lära hos knivsmeden A.G. Gustafsson som var bland de första som tillverkade konsttäljarkniven. 1891 startade Hellberg egen fabrik som de första åren var belägen i hyrda lokaler i de s.k. fristadskvarteren i smedstaden. 1907 flyttades verksamheten till egen fastighet vid Nyforsgatan 23. I början tillverkades enbart rakknivar men i takt med antal anställda utökades sortimente till att omfatta jaktdolkar, slid- och jaktknivar, täljknivar och yrkesknivar. År 1908 tillverkades 1600 dussin jaktdolkar och slidknivar och 10 år senare hade produktionen ökat till 7200 dussin. 1920 fanns 20 anställda arbetare. 1961/62 såldes rörelsen till Göran Nygren och Gösta Ivar Cenner som drev företaget fram till 1973 då Tage Cederlund och Stig Lennart Hammar blev ägare till företaget. 1976 övertog Hammar ensam produktionen i lokaler i kvarteret Värjan. Numera drivs verksamheten av Hammars son Jan-Peter i lokaler i gamla Bergska smedjan i Rademacherreservatet.

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1891

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Trä

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

230

Signering / märkning

J.A. HELLBERG;ESKILSTUNA; SWEDEN

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60113 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 20 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44036.