EM 60137 a-b - KNIV

EM_60137.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60137 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60137

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En bruks- och jaktkniv med skaft av rödbetsat och polerat trä. Slidan är rak och tillverkad av brunt rårandsläder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet har lång tånge och är 115 mm lång och 18 mm bred. Eggen är avfasad med 7 mm och rundad uppåt. Bladryggen är rak och 4 mm bred och avsmalnande mot spetsen. Bladets klack är 10 mm lång och stämplad med "P.HOLMBERG; ESKILSTUNA" på ena sidan och andra sidan finns stämplat "ROSTFRI". Skaftet har rostfria holkar i fram och bakände. Den främre holken är 10 mm lång och den bakre holken är 20 mm lång och vinklad neråt. Skaftet är i övrigt tillverkat av rödbetsat polerat trä. Tångens slipspår i bakänden är förstärkt med inlägg av rostfritt material.

b Slida. Knivslidan är tillverkad av rårandsläder och är 275 mm lång och 35 mm bred. Den dubbla delen av slidan är ihopsydd på mitten av baksidan. 85 mm av den övre sliddelen är öppen och är 47 mm bred. Den har två diagonala spår avsedd för fastsättning i bälte och en läderrem med tryckknapp för att hålla kniven på plats. På tryckknappen finns stämplat "P.HOLMBERG ESKILSTUNA".

Tillverkning
Pontus Holmberg
1852-1893

I början av 1870-talet kom Pontus Holmberg till Eskilstuna och 1876 startade han sin tillverkning av knivar. Den första tiden var Holmberg ensamarbetande knivsmed men hans produkter rönte stor uppmärksamhet och snart kunde han anställa. Pontus Holmberg avled 1893 och därefter drevs firman vidare inom släkten fram tills företaget såldes till Heljestrands industrier 1951. Företaget drevs vidare till i början av 1960-talet då verksamheten upphörde.Tillverkningen omfattade dolkar, jakt- och slidknivar men också konsttäljarknivar.

(Källa: Knivar från Eskilstuna. Författare Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB 1999).

Historik
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnit i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)Tillkomsttid start

efter 1876

Tillkomsttid slut

före 1960

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Betsat

Teknik 3

Rårandat

Längd (mm)

220

Signering / märkning

Kniv: P. HOLMBERG; ESKILSTUNA; ROSTFRI. Slida: P.HOLMBERG ESKILSTUNA

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 60137 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44034.