EM 60020 a-b - KNIV

EM_60020__1.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60020__2.JPG
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60020 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60020

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ludvikakniven. En mindre brukskniv med rödbetsat skaft och slida av mörkbrunt rårandsläder.

Beskrivning.
a Kniv. Knivbladet är polerat och med en avfasning mot eggen med 8 mm, är 85 mm långt och fastsatt i ett skaft av rödbetsat trä utan parerstång. På knivbladet finns inskriptionen "IN" samt "LUDVIKA 1993". Knivbladets rygg är 3 mm bred och något avsmalnande mot yttersta spetsen. Bredden på bladet är 20 mm. Skaftet är 110 mm långt och den bredaste delen av skaftet är 30 mm.

b Slida. Slidan är tillverkad av brunt rårandsläder och är 150 mm lång och har dekorationsränder utmed kanterna. Den är ihopsydd på baksidan och har en flätad upphängningsögla som är 75 mm lång. På baksidan av öglan finns stämplat "JS" och på slidans baksida finns siffrorna 15/100 präglat.

Historik
Kniven är tillverkad i en upplaga av 100 numrerade knivar som är handtillverkade. Denna kniv är nummer 15. Design Morten Håkonsen, Hörnefors. Bladet är tillverkat av Ingemar Nordell, Färila.

Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Tillkomsttid start

1993

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Trä

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Betsat

Längd (mm)

195

Signering / märkning

Kniv: I,N LUDVIKA 1993, Slidfodral: JS 15/100

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Dalarnas län

Tillverkning - Ort

Ludvika

Källhänvisning

“EM 60020 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 16 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/44015.