EM 65655 43 - KNIV

EM_65655_43__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65655_43__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 65655 43 - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

65655

Littera / subnummer

43

Anmärkning

En fällkniv (fickkniv) med tre funktioner, två knivar och en korkskruv.

Beskrivning
De två knivbladen är sammansatta med en dubbelverkande fjäder. Det större är 57 mm långt och det mindre 40 mm. Korkskruven är 37 mm lång och är fäst med en bult i stål på skaftest ena långsida. Sammanlagt är det fyra bultar av stål som håller ihop knivens delar. Skollorna är av koppar med ristade mönster. På ena skollan är det bladornament och på den andra en naivistisk (barnslig) ormliknande figur. Skollornas kanter är hamrade. Skaftet är 90 mm långt och 17 mm brett. Det stora knivbladets ansats är stämplat med "ESKILSTUNA".

Historik
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske en av de orter som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet. Den rika tillgången på vattenkraft, råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar. Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna bl.a. genom att ge Reinhold Rademacher privilegiet att anlägga sitt "Manufactuverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" 1654 vid Kirkholms skans i Livland. Hela verksamheten flyttade två år senare till Eskilstuna och området med 20 nybyggda smedjor fick namnet Carl Gustafs Stad. I dessa smedjor fanns 1662 sju knivsmeder.

1771 löstes manufakturverket in av Kronan och ombildades till Sveriges första och enda Fristad. Hantverkare kom och drev egen verksamhet befriade från tullar, skatter och skrået. Härefter kom en stor industriutveckling som pågick till mitten av 1950-t.

Då endast yrkestiteln smed har angivits i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnits i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var omkring 1880-1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Fällkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Metall: koppar

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Slipat

Teknik 3

Hamrat

Längd (mm)

195

Bredd (mm)

17

Modell / fabrikat / typ

Fickkniv

Signering / märkning

ESKILSTUNA

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 65655 43 - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 16 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/43971.