EM 11422 a-b - GLASSFORM

EM_11422__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_11422__B1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_11422__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 11422 a-b - GLASSFORM

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

11422

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En konisk glassform med rundad botten och lock. Form och lock är tillverkade av tenn. Handtaget är fastlött mot locket. På locket är det stämplat " 1L".

Historik
Glasstillverkningen har kinesiskt ursprung. Via Sidenvägen kom den till den arabiska kulturen och vidare till Europa. Kineserna blandade snö eller is med honung och araberna gjorde liknande snödrycker med olika kryddningar, s k sherbeter (sorbeter). I Europa var det främst greker och romare som förvaltade kunskapen. Med köldblandningen (salpeter i vatten) fick man under 1500- och 1600-talen möjligheter till den glasstillverkning som ligger till grund för vår uppfattning om vad glass bör vara. Glass- och lemonadtillverkarna i Paris bildade redan 1676 eget skrå genom sammanslutning av stadens 250 glassbutiker. På 1700-talet förde Joseph Gilliers fram flera recept på glass bl.a. "glace-bomben". Han uppfann också den första apparaten för glass-tillverkning. Från att ha varit en vattenbaserad, smaksatt blandning blir glassen en ägg-och mjölkblandningsanrättning. Under 1800-talet blev det vanligt med glasscaféer i Paris. Där serverades förutom glace-bomben även glass i coupeglas, rån eller strut och det fanns också fruktglass, gräddglass och parfait. Det fanns vissa medicinska invändningar mot glassen som ansågs hälsovådlig och i vissa fall dödlig! Den kom dock för att stanna.

Sakord

GLASSFORM

Klassifikation 1

Husgeråd

Klassifikation 2

Form

Antal

1

Material 1

Metall: tenn

Teknik 1

Gjutet

Teknik 2

Lött

Höjd (mm)

180

Diameter (mm)

100

Signering / märkning

Märkt på locket 1L

Källhänvisning

“EM 11422 a-b - GLASSFORM,” Eskilstuna kommun, hämtad 8 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/43376.