EM 11418 a-b - GLASSFORM

EM_11418__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 11418 a-b - GLASSFORM

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

11418

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En sexkantig glassform med lock tillverkad av bleckplåt. Bottenplattan är uppvikt och fastlödd mot formens kanter. Insidan är förtennad och formens övre kant är vikt. Rostskador

Historik
Formen kommer från Wienerkonditoriet, Köpmangatan 66, Eskilstuna som upphörde 1967.

Glasstillverkningen har kinesiskt ursprung. Via Sidenvägen kom den till den arabiska kulturen och vidare till Europa. Kineserna blandade snö eller is med honung och araberna gjorde liknande snödrycker med olika kryddningar, s k sherbeter (sorbeter). I Europa var det främst greker och romare som förvaltade kunskapen. Med köldblandningen (salpeter i vatten) fick man under 1500- och 1600-talen möjligheter till den glasstillverkning som ligger till grund för vår uppfattning om vad glass bör vara. Glass- och lemonadtillverkarna i Paris bildade redan 1676 eget skrå genom sammanslutning av stadens 250 glassbutiker. På 1700-talet förde Joseph Gilliers fram flera recept på glass bl.a. "glace-bomben". Han uppfann också den första apparaten för glass-tillverkning. Från att ha varit en vattenbaserad, smaksatt blandning blir glassen en ägg-och mjölkblandningsanrättning. Under 1800-talet blev det vanligt med glasscaféer i Paris. Där serverades förutom glace-bomben även glass i coupeglas, rån eller strut och det fanns också fruktglass, gräddglass och parfait. Det fanns vissa medicinska invändningar mot glassen som ansågs hälsovådlig och i vissa fall dödlig! Den kom dock för att stanna.

(Källa: Kulturen 1985 Köksdon)

Sakord

GLASSFORM

Klassifikation 1

Husgeråd

Klassifikation 2

Form

Antal

1

Material 1

Metall: bleckplåt

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Lött

Höjd (mm)

112

Diameter (mm)

135

Källhänvisning

“EM 11418 a-b - GLASSFORM,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 mars 2024, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/43372.