EM 65221-ar a-c - TRYCKPLÅT

EM_65221-ar__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65221-ar__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65221-ar__C.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 65221-ar a-c - TRYCKPLÅT

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

65221-ar

Littera / subnummer

a-c

Anmärkning

Två tryckplåtar av glas med motiv av kvinnor och män i folkdräkt. B är en papperslapp.

Tillverkning
Emil Olssons Fickkniv Fabriks AB
Verksamhetstid: 1896-1967
Fredrik Emil Olsson föddes i Eskilstuna 1872 och fick redan som 14-åring sin första inblick i knivsmedsyrket hos fabrikör Donatus Hedengran. Under åren 1890 och 1891 studerade han i Göteborg hos den framstående ståletsaren Bernhard Beskow och studerade samtidigt vid Göteborgs Tekniska skola. Efter hemkomsten arbetade han hos ståletsaren Franz Nyzell under 5 år. 1896 startade Emil Olsson en egen firma i hyrda lokaler och arbetade huvudsakligen med ståletsning. 1899 ingick han som delägare i fabriksfirman Hedengran & Son som 1901 uppgick i Törnblom & Hedengrans Fabriksaktiebolag. 1914 inköptes fastigheten Bruksgatan 6 i kvarteret Vallonen och företaget flyttades dit. Emil Olsson avled 1928 och företaget drevs vidare av hans hustru Elin Matilda och tre söner tills rörelsen upphörde 1967.

Beskrivning
a En tryckplåt av glas med sex människor i folkdräkt. Den första är en man i folkdräkt, under står "RÄTTVIK". Den andra är en kvinna i folkdräkt, under står "RÄTTVIK". Den tredje är en man i folkdräkt, under står "FLODA". Den fjärde är en kvinna i folkdräkt, under står "FLODA". Den femte är en man i folkdräkt, under står "DELSBO". Den sjätte är en kvinna i folkdräkt, under står "DELSBO". Inristat spegelvänt står "sept -37".

b har tolv hela skollor och sex halva skollor. Den första och sjunde skollan är en man i folkdräkt, under står "RÄTTVIK". Den andra och åttonde är en kvinna i folkdräkt, under står "RÄTTVIK". Den tredje och nionde är en man i folkdräkt, under står "FLODA". Den fjärde och tionde är en kvinna i folkdräkt, under står "FLODA". Den femte och elfte är en man i folkdräkt, under står "DELSBO". Den sjätte och tolfte är en kvinna i folkdräkt, under står "DELSBO". De sex resterande skollorna har samma motiv fast de syns enbart från midjan och upp, det syns ingen text. Det finns inget inristat på plåten.

c En utklippt pappersetikett från omslagspapper till glasplåtar. På framsidan står texten
"Nationalfigurer".

Tillkomsttid start

1937

Sakord

TRYCKPLÅT

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Tryckeri

Antal

1

Material 1

Glas

Teknik 1

Tryckt

Längd (mm)

145

Bredd (mm)

97

Höjd (mm)

2

Signering / märkning

Se anmärkning

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Användningstid_start

efter 1895

Användningstid_slut

före 1968

Källhänvisning

“EM 65221-ar a-c - TRYCKPLÅT,” Eskilstuna kommun, hämtad 6 maj 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/43166.