EM 65185-x a-b - TRYCKPLÅT

EM_65185-x__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65185-x__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 65185-x a-b - TRYCKPLÅT

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

65185-x

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Två tryckplåtar av glas med skollor med Lilla riksvapnet, Stockholms stadshus, Eskilstunas kommunvapen, Stockholms slott och en logotyp.

Tillverkning
Emil Olssons Fickkniv Fabriks AB
Verksamhetstid: 1896-1967
Fredrik Emil Olsson föddes i Eskilstuna 1872 och fick redan som 14-åring sin första inblick i knivsmedsyrket hos fabrikör Donatus Hedengran. Under åren 1890 och 1891 studerade han i Göteborg hos den framstående ståletsaren Bernhard Beskow och studerade samtidigt vid Göteborgs Tekniska skola. Efter hemkomsten arbetade han hos ståletsaren Franz Nyzell under 5 år. 1896 startade Emil Olsson en egen firma i hyrda lokaler och arbetade huvudsakligen med ståletsning. 1899 ingick han som delägare i fabriksfirman Hedengran & Son som 1901 uppgick i Törnblom & Hedengrans Fabriksaktiebolag. 1914 inköptes fastigheten Bruksgatan 6 i kvarteret Vallonen och företaget flyttades dit. Emil Olsson avled 1928 och företaget drevs vidare av hans hustru Elin Matilda och tre söner tills rörelsen upphörde 1967.

Beskrivning
a En tryckplåt av glas med fyra skollor med Lilla riksvapnet, Eskilstunas kommunvapen och Stockholms stadshus. Lilla riksvapnet finns på den tredje och fjärde skollan. Det består av en blå sköld med de tre kronorna i guld. Skölden kröns av en kungakrona. Runt vapnet en oval. På var sida om vapnet finns drakornament. På den första skollan finns Stockholms stadshus. Framför byggnaden finns vatten och i vågorna finns texten "STOCKHOLM STADSHUSET". Runt om motivet en oval och på var sida om motivet finns drakornament. På den andra skollan finns Eskilstunas kommunvapen. På skölden finns en arm och en hand som håller i en hammare som är på väg att slå på ett städ. Under städet finns vågor och i sköldens högra hörn ett kugghjul. Över skölden en borgliknande krona. Under skölden finns texten "ESKILSTUNA". Runt vapnet en oval. På var sida om vapnet finns drakornament. Plåten är 171 mm lång, 108 mm bred samt 5 mm hög.

b En tryckplåt av glas som till viss del är inverterad med a-plåten. På den här plåten finns det sex skollor. På den första skollan finns en logotyp med ett ankare med ett tvärgående stag och ett Malteserkors under staget. Runt om en oval av kedjor som är ihoplänkade. Logotypen är täckt med svart tryckfärg. Runt om ytterligare en oval med drakornament på var sida om ovalen. På den andra skollan finns Stockholms slott. Framför byggnaden finns vatten och i vågorna finns texten "STOCKHOLMS SLOTT". Motivet är täckt med svart färg. Runt om motivet finns en oval och på var sida finns drakornament. På den tredje skollan finns Stockholms stadshus. Motivet är täckt med svart färg. På den fjärde skollan finns Eskilstunas kommunvapen. Vapnet är täckt med svart färg. På skölden finns en arm och en hand som håller i en hammare som är på väg att slå på städet. På den femte och sjätte skollan finns det lilla riksvapnet. Plåtens längd är 174 mm, bredden är 126 mm och höjden är 5 mm.

Tillkomsttid start

efter 1895

Tillkomsttid slut

före 1968

Sakord

TRYCKPLÅT

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Tryckeri

Antal

1

Material 1

Glas

Teknik 1

Tryckt

Signering / märkning

Se anmärkning

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Användningstid_start

efter 1895

Användningstid_slut

före 1968

Källhänvisning

“EM 65185-x a-b - TRYCKPLÅT,” Eskilstuna kommun, hämtad 29 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/42908.