EM 65183-ac a-b - TRYCKPLÅT

EM_65183-ac__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65183-ac__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 65183-ac a-b - TRYCKPLÅT

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

65183-ac

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En tryckplåt av glas med sex skollor med Sveriges stora riksvapen och Eskilstuna stadsvapen.

Tillverkning
Emil Olssons Fickkniv Fabriks AB
Verksamhetstid: 1896-1967
Fredrik Emil Olsson föddes i Eskilstuna 1872 och fick redan som 14-åring sin första inblick i knivsmedsyrket hos fabrikör Donatus Hedengran. Under åren 1890 och 1891 studerade han i Göteborg hos den framstående ståletsaren Bernhard Beskow och studerade samtidigt vid Göteborgs Tekniska skola. Efter hemkomsten arbetade han hos ståletsaren Franz Nyzell under 5 år. 1896 startade Emil Olsson en egen firma i hyrda lokaler och arbetade huvudsakligen med ståletsning. 1899 ingick han som delägare i fabriksfirman Hedengran & Son som 1901 uppgick i Törnblom & Hedengrans Fabriksaktiebolag. 1914 inköptes fastigheten Bruksgatan 6 i kvarteret Vallonen och företaget flyttades dit. Emil Olsson avled 1928 och företaget drevs vidare av hans hustru Elin Matilda och tre söner tills rörelsen upphörde 1967.

Beskrivning
a En tryckplåt av glas med sex skollor med Sveriges stora riksvapen och Eskilstunas stadsvapen. På den andra och sjätte skollan finns det stora riksvapnet där skölden är kvadrerad av ett gyllene kors. I första och fjärde fältet återfinns trekronorsvapnet och det andra och tredje folkungavapnet. Över korsets mitt är lagt en hjärtsköld. Riksvapnets huvudsköld kröns av en kunglig krona och omges av Serafimerordens kedja. Två på ett postament stående krönta lejon håller skölden, och allt omsluts av en purpurfärgad och hermelinfodrad vapenmantel, som utgår från en kunglig krona och knyts upp på båda sidor med tofsprydda snören. Den andra skollan omgärdas av blom- och bladornament. Den sjätte skollan omgärdas av drakornament. På den fjärde skollan finns Eskilstuna vapnet. Det är en sköld med vågor nertill, hammaren som hålls av en hand, städet och kugghjulet. Vapnet omgärdas av drakornament. Den första skollan består av blom- och bladornament. Den tredje och femte skollan består av drakornament. Den ena långsidan på skollan är rak medan en bit på skollans andra sida är inbuktad på den första, tredje och femte skollan. Den första och andra skollan hör ihop. Den tredje och fjärde skollan hör ihop och den femte och sjätte skollan hör ihop. Texten "öppet vapen 27/4-47" är inristat spegelvänt för hand på plåten.

b En utklippt etikett med texten "Chr. Olsén; No 30 skollor".
Tillkomsttid start

1947

Sakord

TRYCKPLÅT

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Tryckeri

Antal

1

Material 1

Glas

Teknik 1

Tryckt

Längd (mm)

172

Bredd (mm)

127

Höjd (mm)

4

Signering / märkning

Se anmärkning

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Användningstid_start

efter 1946

Användningstid_slut

före 1968

Källhänvisning

“EM 65183-ac a-b - TRYCKPLÅT,” Eskilstuna kommun, hämtad 24 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/42725.