EM 65142-l a-b - TRYCKPLÅT

EM_65142-l__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_65142-l__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 65142-l a-b - TRYCKPLÅT

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

65142-l

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Två tryckplåtar av glas med texten "Jubileumsutställningen i Göteborg 1923"

Tillverkning
Emil Olssons Fickkniv Fabriks AB
Verksamhetstid: 1896-1967
Fredrik Emil Olsson föddes i Eskilstuna 1872 och fick redan som 14-åring sin första inblick i knivsmedsyrket hos fabrikör Donatus Hedengran. Under åren 1890 och 1891 studerade han i Göteborg hos den framstående ståletsaren Bernhard Beskow och studerade samtidigt vid Göteborgs Tekniska skola. Efter hemkomsten arbetade han hos ståletsaren Franz Nyzell under 5 år. 1896 startade Emil Olsson en egen firma i hyrda lokaler och arbetade huvudsakligen med ståletsning. 1899 ingick han som delägare i fabriksfirman Hedengran & Son som 1901 uppgick i Törnblom & Hedengrans Fabriksaktiebolag. 1914 inköptes fastigheten Bruksgatan 6 i kvarteret Vallonen och företaget flyttades dit. Emil Olsson avled 1928 och företaget drevs vidare av hans hustru Elin Matilda och tre söner tills rörelsen upphörde 1967.

Beskrivning
a En tryckplåt av glas med texten "JUBILEUMSU(?); I GÖTEB(?); HISTORISK UTSTÄLLNING(?)NS; UTSTÄLLNING AV SVENSK KON(?)US; SKANDINAVISK KONSTUTSTÄLLN(?)UT". Till vänster om texten finns en bild av ett lejon som står upp med en krona på huvudet och lejonet håller i en sköld med tre kronor på. Lejonet finns i en oval där bakgrunden är streckad. Runt ovalen står texten "JUBILEUMSUTSTÄLL-; -NINGEN I GÖTEBORG". Ovalen står på en sockel med årtalet "1923" på. Överst på ovalen finns en krona. Längden på plåten är 176 mm, bredden är 93 mm och höjden är 7 mm.

b En tryckplåt av glas med två olika motiv. Till vänster på plåten finns en bild av ett lejon som står upp med en krona på huvudet och lejonet håller i en sköld med tre kronor på. Lejonet finns i en oval med streckad bakgrund. Runt ovalen står texten "JUBILEUMSUTSTÄLL-; -NINGEN I GÖTEBORG". Ovalen står på en sockel med årtalet "1923" på. Överst på ovalen finns en krona. Bilden som finns överst till vänster är större än bilden nederst till vänster. På plåtens högra sida finns en bild av ett lejon som står upp med en krona på huvudet och ett svärd i ena handen. Lejonet finns på en sköld vars bakgrund är mörk med ljusa tvärgående linjer. Över skölden finns en borgliknande krona. Under skölden står texten "GÖTEBORG". Bilden som finns överst till höger är mindre än bilden nederst till höger. Längden på plåten är 136 mm, bredden är 76 mm och höjden är 2 mm.


Tillkomsttid start

1923

Sakord

TRYCKPLÅT

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Tryckeri

Antal

1

Material 1

Glas

Teknik 1

Tryckt

Signering / märkning

Se anmärkning

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Användningstid_start

efter 1922

Användningstid_slut

före 1968

Källhänvisning

“EM 65142-l a-b - TRYCKPLÅT,” Eskilstuna kommun, hämtad 8 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/42581.