EM 1194 - En liten sidenklädd anteckningsbok som tillhört Årsta-frun

EM_1194.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 1194 - En liten sidenklädd anteckningsbok som tillhört Årsta-frun

Beskrivning

En liten sidenklädd anteckningsbok från 1794 som tillhört Märta Helena Renstierna, även kallad Årsta-frun.

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1194

Anmärkning

En liten sidenklädd anteckningsbok som har tillhört Märta Helena Renstierna, även kallad Årsta-frun. Boken innehåller vitmålade, hårda blad där man har kunnat sudda ut det skrivna och på så sätt använda sidorna igen.

Beskrivning
Pärmarna är klädda med vitt siden. På framsidan finns ett broderi föreställande ett kaffebord med kaffeservis samt texten: " Ádieu mon plaisir; D.31 JULII". På baksidan är broderat två blommotiv med mycket små pärlor samt initialerna M.H.R. samt årtalet 1794. Runt kanterna på både fram- och baksida är broderat en stiliserad blomrad. Alla broderier är gjorda med silkestråd. Texten lyder på svenska: "Adjö min glädje" och syftar sannolikt på det kaffeförbud som då var aktuellt. På insidan av den främre pärmen finns en spegel och på insidan av den bakre pärmen finns dels två öglor av siden som är avsedda för att hålla fast en penna och dels ett urtag, 73 x 38 mm, med plats för en almanacka. Där sitter en almanacka för 1819 med alla blad, utom försättsbladet samt december, bortklippta. I boken finns först ett tomt blad (förutom inventarienumret 1194) därefter kommer en röd ficka av flanell. Ficköppningen vätter mot bokens rygg. I flanellen sitter en mycket tunn synål. Därefter saknas troligen ett par blad. På nästa sida står med blyerts "Märta Helena Renstjerna" samt, upp och nedvänt längst ned på sidan, "Åke Z Åkerberg". Därefter kommer två hårda, vitmålade blad. Det syns tydligt att man skrivit med blyerts på bladen och sedan suddat ut det skrivna många gånger. På den första vitmålade sidan står följande: "Nöjsamt sin tid en Sjöman fördrifver; Hoppet med honom på hafsvågen går; Om han förföljd af Stormarna blifver; Glömmer all fara då Stranden han når." Boken avslutas med ett vanligt blad.

Historik
Märta Helena Renstierna bodde på Årsta gård. Hon kallas för Årsta-frun och är känd för den dagbok som hon skrev under åren 1793 - 1839.

Tillkomsttid start

1794

Sakord

ANTECKNINGSBOK

Klassifikation 1

Kontor och papper

Klassifikation 2

Bok

Antal

1

Material 1

Textil: siden

Material 2

Papper

Material 3

Textil: silke

Teknik 1

Broderat

Bredd (mm)

10

Höjd (mm)

91

Djup (mm)

67

Signering / märkning

M H R 1794

Användningstid_start

efter 1793

Användningstid_slut

före 1851

Historik Land

Sverige

Historik Län

Stockholm

Historik Ort

Årsta

Källhänvisning

“EM 1194 - En liten sidenklädd anteckningsbok som tillhört Årsta-frun ,” Eskilstuna kommun, hämtad 16 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41603.