EM 60062 a-c - KNIV

EM_60062__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60062__2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_60062__1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60062 a-c - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60062

Littera / subnummer

a-c

Anmärkning

En jaktkniv med slida av läder och eggskydd av hårdplast med bryne.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är rostfribehandlat och är 140 mm långt och 30 mm brett. Knivryggen är 4 mm bred och är avfasad och avsmalnande mot spetsen. På en sida av bladet finns stämplat i en oval "BAHCO SWEDEN; en haj; MADE IN NORWAY; STAINLESS; 3921". Skaftet är av svart hårdplast och 130 mm lång och 35 mm bred. Kniven har en kort hel parerstång. Skaftets undersida är vågformat och den bakre änden är 35 mm hög, 25 mm bred och vinklat mot undersidan.

b Slida. Slidan är 325 mm lång och 40 mm bred och är tillverkad av ljusbrunt läder och har ett löstagbart svart fodral av hårdplast för knivenbladet. Fodralet är 155 mm långt och vid den övre delen 55 mm bred, vid den nedre delen av fodralet är den 38 mm. För att hålla knivfodralet på plats finns tre hällor av läder fastnitade med 9 respektive 10 mm mellanrum och den översta hällan har tryckknapp. Slidan är sydd i kanterna med svart tråd. 55 mm av den övre delen av slidan är öppen och där finns en tunn lina fastknuten för upphängning av knivslidan.

c Bryne. På knivfodralets baksida finns ett bryne fastlimmat som är 140 mm långt och 30 mm brett.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Material 2

Plast

Material 3

Läder

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

265

Signering / märkning

AB BAHCO SWEDEN; MADE IN NORWAY; STAINLESS 3921

Tillverkning - Land

Sverige

Källhänvisning

“EM 60062 a-c - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 21 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41553.