EM 60010 a-b - KNIV

EM_60010.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 60010 a-b - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

60010

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

En mindre brukskniv med blad av kolstål och skaft av horn och trä. Slidan är tillverkad av trä och rårandsläder.

Beskrivning
a Kniv. Bladet är tillverkat av kolstål och är 70 mm långt och 15 mm brett. Eggen är rak och avfasad med 5 mm. Bladryggen är 3 mm tjock och främre delen av ryggen är nerslipad och avsmalnande mot spetsen. På bladets ena sida finns ett "N" ingraverat. Skaftet är 100 mm långt och 25 mm brett. Främre och bakre delen av skaftet är tillverkat av horn och har mellanlägg av brunt läder, mittdelen av skaftet är av trä. Den lite bredare slutänden är oval och tångens ände är förstärkt med en kraftig mässingsplatta.

b Slida. Slidan är tillverkad av trä och rårandsläder och är 170 mm lång och 30 mm bred. Den nedre delen är av trä och den yttre spetsen är vinklad. Ovandelen av slidan är tillverkad av brunt rårandsläder och är ihopsydd på baksidan med mörkbrun tråd. Överst på slidan finns ett flätat läder Runt slidans överkant finns ett flätat läderband fastlimmat. Det flätade läderbandet är trätt genom ett hål i sömmen och blir till en 70 mm lång ögla som är ihopknuten.

Historik
Så länge det levt människor på vår jord har det funnits skärande verktyg. De första knivarna utgjordes sannolikt av t.ex. en vass benbit, skarpt snäckskal, ett vasst grässtrå eller smal sten.
Världens första knivar hade inte mycket gemensamt med våra dagars blänkande och precisionstillverkade produkter. Den första svenska järnkniven har man funnit i Bohuslän och är daterad till 500-talet före Kristus. Före år 1500 smidde den svenska bonden själv sina knivar och ännu under 1600-talet dominerade bondesmidet över ett framväxande yrkessmide runt om i landet. Många orter i Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, har under många hundra år tillverkat knivar för olika ändamål.
Eskilstuna intog tidigt en särställning inom knivtillverkningen och är kanske den ort som mest bidragit till att göra den svenska tillverkningen av knivar känt i utlandet.


Sakord

KNIV

Specialbenämning

Slidkniv

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Redskap

Antal

1

Material 1

Metall: kolstål

Material 2

Horn

Material 3

Trä

Teknik 1

Slipat

Teknik 2

Polerat

Längd (mm)

170

Signering / märkning

Blad: N

Källhänvisning

“EM 60010 a-b - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41540.