EM 36888 - DÖRRLÅS

EM_36888__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_36888__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36888 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36888

Anmärkning

Ett svartmålat instickslås med två kolvar, ett deuxbattantlås.

Tillverkning
Motorfabriken Pythagoras
Verksamhetstid: 1898 - 1979
Företaget grundades 1898. Från början hade man för avsikt att tillverka en räknemaskin, men den tillverkningen lades åt sidan. I stället tillverkades lås och andra ting i mässing, ljusstakar, brevställ, brevknivar, lampor mm. Fabriken byggdes ut och från 1908 utvecklades en produkt som skulle göra företaget känt, tändkulemotorn. Motorerna såldes bland annat till lantbrukare och fiskare men exporterades även i stor skala. Företaget gick i konkurs 1927 men verksamheten startades på nytt, som Nya AB Pythagoras. Företaget gick åter i konkurs 1933, övertogs av banken. 1948 producerades tändkulemotorer, motorvinschar och motordynamos. 1957 köptes företaget av Rödhammarbolagen. Företaget tillverkade elskåp och reservdelar till tändkulemotorer. Företaget upphörde 1979. (Källa: http://www.pythagoras-museum.com/museum.php, den 16 februari 2004)

Beskrivning
Låsets delar är monterade i en fyrkantig kista av svartmålat järn. En kolv är avfasad och sticker ut 15 mm. Den andra kolven är rak och sticker ut 23 mm, på kolven finns "PYTHAGO???? ???RTÄLJE" instämplad, på mitten av kolven finns en triangel med ett "T". På kistan finns ett fyrkantigt uttag för infästning av trycke, gjort av järn. En liten rund blåfärgad klisterlapp med siffran: "53" sitter på stolpens framsida.

Historik
Deuxbattantlås
Är oftast ett instickslås till dörrar etc. Låshuset innehåller både handtags- och nyckelkolv (fall och regel). Handtagskolven är avfasad för att kunna ge vika när dörren stängs på samma sätt som smällelåsen. För låsning av nyckelkolven använde man sig av antingen fällboms- eller chubbprincipen.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, På järnets fasta grund Låsbolaget 100 år, AB J. O. Öberg & Sons Boktryckeri, Eskilstuna)

Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monteras i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Deuxbattantlås
Är ofta ett instickslås till dörrar etc. Låshuset innehåller både handtags- och nyckelkolv (fall och regel). Handtagsfallet (kolven) är avfasad i sin ände för att kunna ge vika när dörren stängs och går i lås såsom i ett smällelås. Nyckelkolven är av fällbomsprincip, som genom en hake, som är fjäderbelastad, fixerar kolven i låst läge. Genom att vrida en nyckel lyfter man det fjäderbelastade haket och samtidigt flyttar låskolven åt sidan. Dörren kan öppnas genom vredet/handtaget på smällelåset.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Tillkomsttid start

efter 1897

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

223

Bredd (mm)

75

Höjd (mm)

27

Signering / märkning

Pythagoras Norrtälje

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Stockholms län

Tillverkning - Ort

Norrtälje

Källhänvisning

“EM 36888 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41300.