EM 36819 a-b - MÖBELLÅS

EM_36819.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36819 a-b - MÖBELLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36819

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett möbellås med fällbomskonstruktion.

Beskrivning
a En vinklad plåt med låskonstruktion som sitter under en täckplåt med nyckelhål. Styrtappen för nyckeln sticker ut 14 mm. Låskolven sticker ut 12 mm.

b Nyckel av järn, 60 mm lång och 25 mm brett vred.

Historik
Fällbomslås
Under medeltiden började man tillverka lås med en spärr i form av en fjäder (fällbom). När låset är stängt passar fjädern in i ett hak och då är det omöjligt att flytta låskolven. Med hjälp av en nyckel lyfter man fjädern och flyttar låskolven åt sidan så att dörren kan öppnas. Låset som sitter på insidan av dörren och kan öppnas genom att man lyfter på fällbommen (fjädern) och för undan låskolven. Från och med 1500-talet tillverkades lås där fällbommen trycks ned av en eller två fjädrar och senare även utformade till snäckfjädrar. Fällbomslås har använts långt in på 1800-talet och finns fortfarande i bruk på gamla dörrar.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Möbellås
Finns av flera varianter, man kan säga att möbellås är förminskade lås av traditionell sort där de finns av smälle, fällboms och liknande konstruktioner. Ett sådant är springlåset som fanns på äldre byråar, chiffonjéer etc. Det är av smällelåskonstruktion med en fjäderbelastad avfasad eller inte avfasad kolv där kolven automatiskt håller sig i utfällt läge och manövreras med nyckel. Snäpplås är en annan benämning. Omkring 1770 kom en förbättrad typ av utanpåliggande (läs: halvt infällt i träet) lås där kolven förblir nedfällt i öppningsläge även när man släppt nyckeln. Instickslåsen blev vanliga på 1800-talet, instickslåsen är infällda i träet och inte synliga från insidan som den äldre typen.
(Källa. Antik&Auktion, 2004, Nr 2, Art: Beslaget Låset Nycklarna, av Jane Fredlund )

Sakord

MÖBELLÅS

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

95

Bredd (mm)

92

Höjd (mm)

13

Källhänvisning

“EM 36819 a-b - MÖBELLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 19 april 2024, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41233.