EM 36816 a-c - KAPPSÄCKSLÅS

EM_36816__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_36816__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36816 a-c - KAPPSÄCKSLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36816

Littera / subnummer

a-c

Anmärkning

Ett kappsäckslås av järn med överfallsbygel.

Beskrivning
a Lås som är monterat på en svartmålat plåt och där den raka låskolven sitter invändigt i låset vid ett rektangulärt hål och låser överfallsbygel som föres in i samma hål. En droppformad kläpp av mässing hänger över nyckelhålet, stämplad med "GR" krönt med en krona och "PATENT". I nyckelhålet finns en rörlig styrhylsa för nyckeln med kärna, kors och mantel.

b Nyckel av järn 52 mm lång och 27 mm brett vred. Nyckelpipans nedre del har tre uppsågade spår som går 13 mm upp på pipan.

c Överfallsbygeln är 103 mm lång och 32 mm där den är som bredast, ledad med gångjärn lite vid sidan av mitten. Den ena ledade delen har tre hål för montering, den andra har en spiralknopp som avslutning.

Historik
Kappsäckslås
Kappsäckslåsen hade för det mesta en kolv som inte hade påtryckande fjäder. Användes som lås till koffertar, väskor eller kappsäckar. Betecknande för dessa lås är att de var försedda med överfallsbygel/överfallsögla av princip samma slag som de förhistoriska och medeltida kistlåsen och i viss mån också de sydeuropeiska låsen.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

KAPPSÄCKSLÅS

Klassifikation 1

Transport och kommunikation

Klassifikation 2

Bärning

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

91

Bredd (mm)

71

Höjd (mm)

15

Signering / märkning

PATENT och GR krönt med en krona.

Källhänvisning

“EM 36816 a-c - KAPPSÄCKSLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 9 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41230.