EM 36805 a-l - DÖRRLÅS

EM_36805__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_36805__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_36805__B1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36805 a-l - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36805

Littera / subnummer

a-l

Anmärkning

Ett instickslås med två kolvar med sex nycklar och ett slutbleck, två handtag och två skyltar. Ett så kallat deuxbattantlås.

Tillverkning
F.A Stenman (FAS)
Verksamhetstid : 1849 -
Frans August Stenman (1826-1891) var bror till sporrmakare Carl Eskil Stenman (1822-1878). Även F.A Stenman började sin bana som sporrmakare men specialiserade sig senare på olika sorters lås. Han startade firman F.A Stenman 1849, senare känd som FAS. Hans mångsidiga låssmedsalster prisbelönades för första gången i London 1862 och därefter 1866 i Stockholm. Möbel- och byggnadssmiden ingick också en tid i tillverkningen. Sonen Ernst tog över F.A Stenman och företaget växte till ett industriföretag under hans ledning. En annan av F A Stenmans söner, August Stenman, grundade företaget ASSA som också tillverkade lås. 1990 köps FAS av ASSA och ingår sedan 1994 i ASSA ABLOY-koncernen.
(Källa: Knut Hellberg, 1938, Järnet och smedernas Eskilstuna del 2, Katrineholms-Kurirens Tryckeriaktiebolag, Katrineholm.
Göran M. Silfverstolpe, 1963, Eskilstuna - Den månghamrade staden, Eskilstuna Stad.
http://www.faslas.se/)

Beskrivning
a Låsets konstruktion är innesluten i en låskista, hörnen är rundade. En låsstolpe sitter på kistan och är låsets längsta del. Kolvarna är i inskjutet läge. På den ena kolven står det "F.A ST??????;ESKILS????".

b Nyckel av solitt järn, 62 mm lång, det ovalt runda vredet är 20 mm brett.

c Nyckel av solitt järn, 64 mm lång, det ovalt runda vredet är 21 mm brett.

d Nyckel av solitt järn, 65 mm lång, det ovalt runda vredet är 20 mm brett.

e och g Nyckel av solitt järn, 66 mm lång, det ovalt runda vredet är 20 mm brett. Det är stämplat på vredets övre del "F.A.STENMAN".

f Nyckel av solitt järn, 65 mm lång, vredet är 22 mm brett och format som ett treklöver. Ett stort "A" med en nyckel tvärs över är stämplat på vredets övre del.

h Slutblecket är 211 mm långt och 33 mm brett. Med tre skruvförsänkta hål och två uttag för låskolvarnas inpassning.

i Handtag, med en fyrkantig järntenen som går tvärs genom låset och förbinds med det andra handtaget. Järntenen, som är tandad ytterst på änden, är 93 mm lång från handtaget räknat.

j Handtag som passar på järnten, har ett hål för en sprint som ska passas in mot tandningen på den fyrkantiga järntenen.

k - l Bricka till handtag för montering på dörr med nyckelhål, 185 mm lång, 49 mm bred och 17 mm i höjd vid handtagets infästning.

Historik
Deuxbattantlås
Är oftast ett instickslås till dörrar etc. Låshuset innehåller både handtags- och nyckelkolv (fall och regel). Handtagskolven är avfasad för att kunna ge vika när dörren stängs på samma sätt som smällelåsen. För låsning av nyckelkolven använde man sig av antingen fällboms- eller chubbprincipen.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, På järnets fasta grund Låsbolaget 100 år, AB J. O. Öberg & Sons Boktryckeri, Eskilstuna)

Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monteras i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Tillkomsttid start

efter 1848

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

213

Bredd (mm)

72

Höjd (mm)

27

Signering / märkning

F.A ST????? ; ESKILS?????

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 36805 a-l - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 16 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41222.