EM 36795 a-c - KISTLÅS

EM_36795__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_36795__B1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_36795__B2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36795 a-c - KISTLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36795

Littera / subnummer

a-c

Anmärkning

Ett öppet smällelås av järn med två parallellt liggande kolvar. Kan vara tillverkat i Eskilstuna Fristad

Tillverkning
Fristaden i Eskilstuna
Inrättades som en följd av ett regeringsbeslut den 16 april 1771. Man ville förbättra svensk järn och stålmanufaktur genom att de som bosatte sig inom Eskilstuna Fristad skulle få åtnjuta särskilda privilegier, som skråfrihet, skattelättnader, tullfrihet mm. Efter ungefär samma modell som vissa blomstrande stålstäder i England vid den tiden hade. Fristaden blev inte riktigt som beslutet var tänkt, men fungerade ändå som en fristad med skattelättnader fram till mitten av 1800-talet. I Fristaden fick endast finsmeder arbeta. Omkring 1800 infördes det krönta E:et som fungerade som en kvalitetsgaranti.
(Källa: Magnus Brunskog, 1921, Till 150-års minnet av Eskilstuna Fristads Inrättande, Sörmlandspostens Tryckeriaktiebolag, Eskilstuna
Hellberg Knut, 1938, Järnets och smedernas Eskilstuna del II, Författarens eget förlag, Eskilstuna
Ohlsson m fl, 2002, Eskilstuna Historia del II och III, Stadsarkivet, Eskilstuna)

Beskrivning
a Låsets enkla smällelåskonstruktion är monterat på en fyrkantig kupig plåt med en rundning av den nedre kanten. Låset kan öppnas med nyckeln. De parallella kolvarna sticker ut på insidan vid ett rektangulärt hål där en överfallsbygel ska passas in. En snäckfjäder trycker i bakänden på vardera kolven. Ett fyrakntigt hål finns under nyckelhålet som har en bom med snäckfjäder på insidan, denna bom kan man manövrera via en skjutknapp som sitter på utsidan och till höger om hålet.

b Kraftig nyckel med nyckelpipa av järn 93 mm lång och med ett 43 mm brett vred av 4 x 7 mm fyrkantsjärn.

c Rund nyckelbricka av aluminium med "SKÄNKT; AV ; G.DAHLBOM;19 1/5 25" instämplat på ena sidan och "E.F.S.F." på den andra sidan.

Historik
Smällelås
Under 1400-talet började man placera en fjäder vid kolvens inre ände. Fjädern förde kolven till stängt läge när inga spärrar höll fast den i upplåst läge. Låskolvens avfasades i yttre änden så att den lättare skulle glida in i slutbläcket. Dörren gick igen med en smäll, därav namnet. Smällelåsen hade också en fällbom så att de gick att spärra.
(Källa: Eskilstuna Museerers låsutställning 2001)

Sakord

KISTLÅS

Specialbenämning

Smällelås

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

205

Bredd (mm)

160

Källhänvisning

“EM 36795 a-c - KISTLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 29 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41212.