EM 36779 - DÖRRLÅS

EM_36779.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36779 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36779

Anmärkning

Ett svartmålat instickslås med två kolvar, ett så kallat deuxbattantlås.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i en svartmålad rektangulär låskista och de två yttre hörnen på låset är avrundade. Låset är ihop skruvat med en skruv, den andra saknas. På kistan finns ett fyrkantigt uttag 9 mm för handtaget. En låsstolpe sitter fastnitad på kistan och är låsets längsta del, 210 mm. Låset har två kolvar, den ena är avfasad och sticker ut 13 mm. Den andra kolven är rak men den har fastnat. På den nedre delen av låset finns ett nyckelhål. Låset är öppet i ena änden då det fattas en skruv för fastsättningen.

Historik
Deuxbattantlås
Är oftast ett instickslås till dörrar etc. Låshuset innehåller både handtags- och nyckelkolv (fall och regel). Handtagskolven är avfasad för att kunna ge vika när dörren stängs på samma sätt som smällelåsen. För låsning av nyckelkolven använde man sig av antingen fällboms- eller chubbprincipen.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, På järnets fasta grund Låsbolaget 100 år, AB J. O. Öberg & Sons Boktryckeri, Eskilstuna)

Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monteras i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Målat

Källhänvisning

“EM 36779 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 5 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41196.