EM 36664 - DÖRRLÅS

EM_36664.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36664 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36664

Anmärkning

Ett portlås för cylinderlåsning med två kolvar.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i en svartmålad låskista med rundade hörn, ihopskruvat med tre skruvar. En låsstolpe är nitad på låskistan och mäter 268 mm och 32 mm. Ett försänkt hål finns vid sida om en av de två låskolvarna. En av kolvarna sticker ut 13 mm, det andra sitter fast i inskjutet läge, båda är avfasade. Det finns ett fyrkantigt urtag för handtaget. Ett uttag, med mässingsbussning, för ett cylinderlås finns i den kvadratiska kistans ena hörn, där också ett fyrkantigt genomgående hål finns. Cylinderlåset satt på dörrens utsida och låset kunde utifrån enbart öppnas med nyckel. På insidan fanns ett vred med vars hjälp dörren öppnades. Under dagtid öppnas och stängs låset med hjälp av handtaget. Vid nattlåsning trycker man in den övre kolven med fingret samtidigt som man låser med spärrnyckeln (i det lilla nyckelhålet). Då kommer den undre kolven fram och nu måste man använda nyckel för att kunna öppna dörren utifrån.

Historik
Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monteras i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

268

Bredd (mm)

87

Höjd (mm)

32

Källhänvisning

“EM 36664 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 18 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41083.