EM 36661 - DÖRRLÅS

EM_36661.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36661 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36661

Anmärkning

Ett svartmålat instickslås med två kolvar, ett deuxbattantlås.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i en svartmålad låskista med rundade hörn, ihopskruvad med två skruvar. En låsstolpe är nitat på låskistan och är låsets längsta del. Siffran "5" finns inristat på stolpens framsida och samma siffra finns instämplat på baksidan vid ett av de två försänkta hålen för fastskruvningen av låset. Även en "1" finns instämplat på stolpens framsida i ena änden. Två gängade hål finns på var sida om de två låskolvarna. Den avfasade kolven sticker ut 14 mm, det andra sitter fast innuti låset. En mässingsring sitter kring det fyrkantiga hålet som är till för infattning av ett handtag.

Historik
Deuxbattantlås
Är oftast ett instickslås till dörrar etc. Låshuset innehåller både handtags- och nyckelkolv (fall och regel). Handtagskolven är avfasad för att kunna ge vika när dörren stängs på samma sätt som smällelåsen. För låsning av nyckelkolven använde man sig av antingen fällboms- eller chubbprincipen.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, På järnets fasta grund Låsbolaget 100 år, AB J. O. Öberg & Sons Boktryckeri, Eskilstuna)

Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monteras i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

215

Bredd (mm)

80

Höjd (mm)

27

Källhänvisning

“EM 36661 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 16 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41080.