EM 36649 - DÖRRLÅS

EM_36649.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36649 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36649

Anmärkning

Ett instickslås med två kolvar, ett deuxbattantlås.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i en svartmålad rektangulär låskista och de två yttre hörnen av låset är avrundade. Låset är ihop skruvat med två skruvar och på kistan finns ett fyrkantigt uttag 9 mm för handtaget. En låsstolpe av mässing är låsets längsta del och som är delvis övermålat med vit färg är fastnitad på kistan och i varje ände på stolpen finns ett runt hål. Låset har två kolvar den ena avfasad och sticker ut 13 mm från stolpen den andra är rak och sitter fast. På den nedre delen av låset finns ett nyckelhål. Låsets höjd är 15 mm och låset är märkt med "V I I I" .

Historik
Deuxbattantlås
Är oftast ett instickslås till dörrar etc. Låshuset innehåller både handtags- och nyckelkolv (fall och regel). Handtagskolven är avfasad för att kunna ge vika när dörren stängs på samma sätt som smällelåsen. För låsning av nyckelkolven använde man sig av antingen fällboms- eller chubbprincipen.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, På järnets fasta grund Låsbolaget 100 år, AB J. O. Öberg & Sons Boktryckeri, Eskilstuna)

Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monteras i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Målat

Längd (mm)

215

Bredd (mm)

74

Signering / märkning

VIII

Källhänvisning

“EM 36649 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 18 maj 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41070.