EM 36648 a-b - MÖBELLÅS

EM_36648.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36648 a-b - MÖBELLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36648

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett litet målat möbellås som är avsett att användas till en låda eller kista. I produktkataloger kallas låstypen för koffertlås eller schatullås.

Beskrivning
a Låset är monterad på en vinklad plåt, målad med ljusgrön färg och låsets konstruktion är innesluten under en skyddsplåt med nyckelhål. Två hål finns på låsblecket där slutbleckets två byglar ska passas in, två hakar skjuts horisontellt in i byglarna och låser.

b Slutblecket har två byglar som ska synkroniseras in i låset. Målat med ljusgrön färg.

Historik
Möbellås
Finns av flera varianter, man kan säga att möbellås är förminskade lås av traditionell sort där de finns av smälle, fällboms och liknande konstruktioner. Ett sådant är springlåset som fanns på äldre byråar, chiffonjéer etc. Det är av smällelåskonstruktion med en fjäderbelastad avfasad eller inte avfasad kolv där kolven automatiskt håller sig i utfällt läge och manövreras med nyckel. Snäpplås är en annan benämning. Omkring 1770 kom en förbättrad typ av utanpåliggande (läs: halvt infällt i träet) lås där kolven förblir nedfällt i öppningsläge även när man släppt nyckeln. Instickslåsen blev vanliga på 1800-talet, instickslåsen är infällda i träet och inte synliga från insidan som den äldre typen.
(Källa. Antik&Auktion, 2004, Nr 2, Art: Beslaget Låset Nycklarna, av Jane Fredlund )

Sakord

MÖBELLÅS

Specialbenämning

Koffertlås

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

73

Bredd (mm)

46

Höjd (mm)

15

Källhänvisning

“EM 36648 a-b - MÖBELLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 17 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41069.