EM 36607 a-b - DÖRRLÅS

EM_36607__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_36607__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_36607__A2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 36607 a-b - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36607

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett smällelås av järn med vred. Låset är rikt ornamenterat och utsmyckat.

Beskrivning
a Låsets konstruktion är öppen och man ser låsets delar och konstruktion. Låset kan öppnas utifrån med nyckel och med handtag som passas in i ett fyrkantshål. Innifrån öppnas låset med ett ringformat vred som frigör smällelåsets kolv. Samtidigt trycker man ner ett handtag, formad som fågel, som då lyfter en fjäderbelastad arm (regel) som går parallellt med smällelåsets kolv och går ända fram till dörrkarm och låsbleck. Ett fyrkantshål finns i samband med denna arm som påverkar armen på samma sätt. Armregeln är lagad med mässing. Låskolven är lagad med svets, även klackar är pålagda. Styrtappen för nyckeln sticker ut 37 mm från låset.

b Nyckel smidd i järn och 156 mm lång, 45 mm bred, pipan har 12 mm´s ytterdiameter och 9 mm´s innerdiameter. Axet har två olika långa blad som sticker ut 13 mm respektive 9 mm.

Historik
Smällelås
Under 1400-talet började man placera en fjäder vid kolvens inre ände. Fjädern förde kolven till stängt läge när inga spärrar höll fast den i upplåst läge. Låskolven avfasades i yttre änden så att den lättare skulle glida in i slutblecket. Dörren gick igen med en smäll, därav namnet. Smällelåsen hade ofta också en fällbom så att de gick att spärra.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Smällelås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Material 3

Metall: koppar

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

350

Bredd (mm)

128

Källhänvisning

“EM 36607 a-b - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 16 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/41057.