EM 35934 - FIL

EM_35934__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_35934__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 35934 - FIL

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

35934

Anmärkning

En handhuggen roterande fil utan skaft med hål för metrisk (M) gängning.
(Källa: Öberg, Sweden, Verkstadsfilar, katalog RF 5 1950).

Tillverkning
C.O. Öberg & CO:s AB, Västermarksgatan 38, Verktyget 4, Eskilstuna.
Fabriken grundades 1850 av bl.a. C.O. Öberg. Senare bolagiserades företaget men förblev under släktens ledning även efter det att Sandvik AB köpte upp företaget 1975. Sandvik flyttade efterhand huvuddelen av produktionen till Portugal och 1992 lades fabriken i Eskilstuna ned. Filtillverkningen var i kvalitet och omfattning jämförbar med engelska filar och under en period blev man Skandinaviens ledande tillverkare. Fil-Öbergs sysselsatte tidvis upp till 600 personer och ca 70% av produktionen gick på export. Från början till slut låg filtillverkningen på Västermarksgatan. Lokalerna disponeras idag av Mälardalens Högskola. Varumärke: Halvmåne, Pansar, Wasa.

Beskrivning
En handhuggen roterande fil med serienummer "1241-0 WS". Filen har dubbelgradig tandning och 8 mm metrisk gängning. Den används vid grovfilning och filning av mjukare metaller. Filen är 25 mm lång och diametern är 25 * 18 mm. Filens båda kortsidor är släta och det finns en stämpel på ena kortsidan med texten: "C.O. ÖBERG & Co; SWEDEN". Till vänster om texten finns varumärket halvmåne. Mitt på den huggna delen av filen finns ett "V" instansat. Filen ingår i Hubert Elissons demonstrationsmaterial.

Hur handhuggning av filar bedrevs enligt Nordisk familjebok 1908:
Filhuggning, mek. tekn., tillverkning af filar, sker vanligen för hand, i det att den på förhand af bästa cementstål utförda och genom slipning formade stången medelst mejselhugg förses först med u n d e r g r a d och sedan med ö f v e r g r a d (den undre resp. övre raden tänder). Därvid hvilar filen på ett huggstäd, som för att skona färdighuggna sidor å filen är försedt med blybeklädnad, b l y s ä n k e. De för huggningen använda mejslarna äro 60 till 100 mm. långa med rak, konkav eller konvex egg utaf 3 till 50 mm bredd, alltefter fordringarna på graden. En skicklig filhuggare kan vid grofva och stora filar göra 70 till 90 slag i minuten och vid finare intill 240. Efter huggningen upphettas filarna för härdning till rödvärme, sedan de först öfverdragits med ett lämpligt skyddande lager (af rågmjöl och salt) för att förekomma de fina gradspetsarnas förbränning. Efter afkylning aflägsnas den under uppvärmningen uppkomna glödspånen m.m. genom borstning med sand och vatten, behandling med sandbläster eller betning i utspädd svafvelsyra, hvarpå följer hastig torkning på en uppvärmd järnhäll. De ännu varma filarna neddoppas så i bomolja [ett sämre slags olivolja], som sedan får afdrypa, hvarefter filtången ["skaftet"] utglödgas. Slutligen förpackas de i papper, som skyddar dem mot rostning.

Tillkomsttid start

efter 1931

Tillkomsttid slut

före 1992

Sakord

FIL

Specialbenämning

Roterande fil

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Järnmanufakturindustri

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Teknik 1

Hugget

Längd (mm)

25

Diameter (mm)

25

Modell / fabrikat / typ

1241-0 WS

Signering / märkning

C.O. ÖBERG & Co; SWEDEN

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 35934 - FIL,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 mars 2024, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/40773.