EM 35923 - RASP

EM_35923__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_35923__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_35923__A2.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 35923 - RASP

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

35923

Anmärkning

En handhuggen roterande rasp
(Källa: Öberg, Sweden, Verkstadsfilar, katalog RF 5 1950).

Tillverkning
C.O. Öberg & CO:s AB, Västermarksgatan 38, Verktyget 4, Eskilstuna.
Fabriken grundades 1850 av bl.a. C.O. Öberg. Senare bolagiserades företaget men förblev under släktens ledning även efter det att Sandvik AB köpte upp företaget 1975. Sandvik flyttade efterhand huvuddelen av produktionen till Portugal och 1992 lades fabriken i Eskilstuna ned. Filtillverkningen var i kvalitet och omfattning jämförbar med engelska filar och under en period blev man Skandinaviens ledande tillverkare. Fil-Öbergs sysselsatte tidvis upp till 600 personer och ca 70% av produktionen gick på export. Från början till slut låg filtillverkningen på Västermarksgatan. Lokalerna disponeras idag av Mälardalens Högskola. Varumärke: Halvmåne, Pansar, Wasa.

Beskrivning
Raspen är 60*40 mm. Formen är cylindrisk. 18 mm från änden avsmalnar den och blir rundad. Änden/botten är flat med ett gängat centrerat hål. Hålets diameter är 10 mm. Från den släta änden upp mot huggningen finns en fasad kant som är 8 mm lång och med en diameter på 32 mm. Halva raspen är huggen och den andra delen är slät. På den släta delen finns "R 253 R -" instansat.

Hur handhuggning av filar bedrevs enligt Nordisk familjebok 1908:
Filhuggning, mek. tekn., tillverkning af filar, sker vanligen för hand, i det att den på förhand af bästa cementstål utförda och genom slipning formade stången medelst mejselhugg förses först med u n d e r g r a d och sedan med ö f v e r g r a d (den undre resp. övre raden tänder). Därvid hvilar filen på ett huggstäd, som för att skona färdighuggna sidor å filen är försedt med blybeklädnad, b l y s ä n k e. De för huggningen använda mejslarna äro 60 till 100 mm. långa med rak, konkav eller konvex egg utaf 3 till 50 mm bredd, alltefter fordringarna på graden. En skicklig filhuggare kan vid grofva och stora filar göra 70 till 90 slag i minuten och vid finare intill 240. Efter huggningen upphettas filarna för härdning till rödvärme, sedan de först öfverdragits med ett lämpligt skyddande lager (af rågmjöl och salt) för att förekomma de fina gradspetsarnas förbränning. Efter afkylning aflägsnas den under uppvärmningen uppkomna glödspånen m.m. genom borstning med sand och vatten, behandling med sandbläster eller betning i utspädd svafvelsyra, hvarpå följer hastig torkning på en uppvärmd järnhäll. De ännu varma filarna neddoppas så i bomolja [ett sämre slags olivolja], som sedan får afdrypa, hvarefter filtången ["skaftet"] utglödgas. Slutligen förpackas de i papper, som skyddar dem mot rostning.

Tillkomsttid start

efter 1931

Tillkomsttid slut

före 1992

Sakord

RASP

Specialbenämning

Roterande rasp

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Järnmanufakturindustri

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Teknik 1

Hugget

Längd (mm)

60

Diameter (mm)

40

Modell / fabrikat / typ

R 253 R-

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 35923 - RASP,” Eskilstuna kommun, hämtad 17 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/40762.