EM 35872 - FIL

EM_35872.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 35872 - FIL

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

35872

Anmärkning

En handhuggen roterande fil med 6 mm/diameter skaft.
(Källa: Öberg, Sweden, Verkstadsfilar, katalog RF 5 1950).

Tillverkning
C.O. Öberg & CO:s AB, Västermarksgatan 38, Verktyget 4, Eskilstuna.
Fabriken grundades 1850 av bl.a. C.O. Öberg. Senare bolagiserades företaget men förblev under släktens ledning även efter det att Sandvik AB köpte upp företaget 1975. Sandvik flyttade efterhand huvuddelen av produktionen till Portugal och 1992 lades fabriken i Eskilstuna ned. Filtillverkningen var i kvalitet och omfattning jämförbar med engelska filar och under en period blev man Skandinaviens ledande tillverkare. Fil-Öbergs sysselsatte tidvis upp till 600 personer och ca 70% av produktionen gick på export. Från början till slut låg filtillverkningen på Västermarksgatan. Lokalerna disponeras idag av Mälardalens Högskola. Varumärke: Halvmåne, Pansar, Wasa.

Beskrivning
En handhuggen roterande fil med serienummer "1006-0 WS". Filen har dubbelgradig tandning och används för grovfilning samt filning av mjukare metaller. Den totala längden är 70 mm. Fildelen är 30 mm lång och har en diameter på 12 mm. Skaftet är 40 mm långt och har en diameter på 6 mm. Fildelens ände är avrundad. Skaftet är signerat med texten: "C.O. ÖBERG & Co; ESKILSTUNA". Till höger om texten står det: "SWEDEN" och till vänster finns varumärket halvmåne. Snett under bokstaven E i ordet Eskilstuna står det 8. Mitt på den huggna delen av filen finns ett "V" instansat. Filen ingår i Hubert Elissons demonstrationsmaterial.

Hur handhuggning av filar bedrevs enligt Nordisk familjebok 1908:
Filhuggning, mek. tekn., tillverkning af filar, sker vanligen för hand, i det att den på förhand af bästa cementstål utförda och genom slipning formade stången medelst mejselhugg förses först med u n d e r g r a d och sedan med ö f v e r g r a d (den undre resp. övre raden tänder). Därvid hvilar filen på ett huggstäd, som för att skona färdighuggna sidor å filen är försedt med blybeklädnad, b l y s ä n k e. De för huggningen använda mejslarna äro 60 till 100 mm. långa med rak, konkav eller konvex egg utaf 3 till 50 mm bredd, alltefter fordringarna på graden. En skicklig filhuggare kan vid grofva och stora filar göra 70 till 90 slag i minuten och vid finare intill 240. Efter huggningen upphettas filarna för härdning till rödvärme, sedan de först öfverdragits med ett lämpligt skyddande lager (af rågmjöl och salt) för att förekomma de fina gradspetsarnas förbränning. Efter afkylning aflägsnas den under uppvärmningen uppkomna glödspånen m.m. genom borstning med sand och vatten, behandling med sandbläster eller betning i utspädd svafvelsyra, hvarpå följer hastig torkning på en uppvärmd järnhäll. De ännu varma filarna neddoppas så i bomolja [ett sämre slags olivolja], som sedan får afdrypa, hvarefter filtången ["skaftet"] utglödgas. Slutligen förpackas de i papper, som skyddar dem mot rostning.

Tillkomsttid start

efter 1931

Tillkomsttid slut

före 1992

Sakord

FIL

Specialbenämning

Roterande fil

Klassifikation 1

Hantverk och Industri

Klassifikation 2

Järnmanufakturindustri

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Teknik 1

Hugget

Längd (mm)

70

Diameter (mm)

12

Modell / fabrikat / typ

1006-0 WS

Signering / märkning

C.O. ÖBERG & Co; ESKILSTUNA

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 35872 - FIL,” Eskilstuna kommun, hämtad 23 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/40711.