EM 34771 - DÖRRLÅS

EM_34771__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_34771__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 34771 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

34771

Anmärkning

Ett öppet kammarlås med vred och skjutregel (nattregel). Delar saknas i låskonstruktionen som är ett smällelås. Tillverkat i Eskilstuna Fristad.

Tillverkning
Fristaden i Eskilstuna
Inrättades som en följd av ett regeringsbeslut den 16 april 1771. Man ville förbättra svensk järn och stålmanufaktur genom att de som bosatte sig inom Eskilstuna Fristad skulle få åtnjuta särskilda privilegier, som skråfrihet, skattelättnader, tullfrihet mm. Efter ungefär samma modell som vissa blomstrande stålstäder i England vid den tiden hade. Fristaden blev inte riktigt som beslutet var tänkt, men fungerade ändå som en fristad med skattelättnader fram till mitten av 1800-talet. I Fristaden fick endast finsmeder arbeta. Omkring 1800 infördes det krönta E:et som fungerade som en kvalitetsgaranti.
(Källa: Magnus Brunskog, 1921, Till 150-års minnet av Eskilstuna Fristads Inrättande, Sörmlandspostens Tryckeriaktiebolag, Eskilstuna
Hellberg Knut, 1938, Järnets och smedernas Eskilstuna del II, Författarens eget förlag, Eskilstuna
Ohlsson m fl, 2002, Eskilstuna Historia del II och III, Stadsarkivet, Eskilstuna)

Låset skulle kunna vara tillverkat av Carl August Chorell. Han finns med i länskalendern från 1863 loch uppges vara låssmed.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i ett kvadratisk låda. Ett handtagsvred sticker ut från låset 50 mm. En skjutregel med knopp (nattregel), sitter på lådans ena långsida. Knoppen sticker ut 22 mm och är monterad på en 52 mm lång metallsläde. På låskolven finns bokstäver "C eller G A C" och ett "E" med en krona över instämplat.

Historik
Kammarlås
Ur fyrkantlåsen utvecklades det fyrkantiga kammarlåset, ett påläggslås fästat utanpå en dörrs insida och ofta försett med genomgående nyckelhål och handtagsvred, genom vilket en extra kolv manövreras. Dessa lås hade "stående regel", ofta utan pådrivande smällelåsfjädrar. De användes allmänt till dörrlås i stockholmska hyreshus ännu på 1850- och 60-talen och i landsorten betydligt längre fram.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Kammarlås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

125

Bredd (mm)

72

Höjd (mm)

22

Signering / märkning

Ett C (eller G) A C och ett E krönt med en krona.

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 34771 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 29 mars 2024, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/40056.