EM 13170 a-b - POLHEMSLÅS

EM_13170__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_13170__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 13170 a-b - POLHEMSLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13170

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett svartmålat polhemslås med nyckel.

Beskrivning
a Låsets konstruktion är innesluten i en svartmålad cylindrisk låskista. Bygeln är av fyrkantigt järn och grövre närmast låskistan. På bygelns ena ben finns det instämplat "BACKLUND" och på andra benet finns siffran "2" instämplat. Nyckelhålet är rektangulärt. Bygelarmen som håller kvar bygeln vid låset mäter 65 mm från låsets nedre del, längst ut finns en stoppknopp.

b Nyckels hela längd är 85 mm den bredaste delen av nyckel är dörrvredet med 45 mm. Axet består av små taggar som sticker ut på varje sida.

Historik
Polhemslås
Principen uppfanns av Christoffer Polhem på 1700-talet. Inne i låset finns ett antal plåtskivor, varannan sitter fast och varannan är vridbar. I mitten av skivorna finns ett fyrkantigt hål och i kanten ett eller två urtag. Med hjälp av den fyrkantiga nyckeln vrider man plattorna så att dessa antingen griper in i låsbygeln och låser fast i denna eller bildar en ränna som låsbygeln kan föras igenom.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Hänglås
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Gjutet

Teknik 2

Målat

Längd (mm)

30

Bredd (mm)

70

Signering / märkning

2 Backlund

Källhänvisning

“EM 13170 a-b - POLHEMSLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/31193.