EM 9253 - LÅS

EM_9253__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_9253__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 9253 - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

9253

Anmärkning

Ett polhemslås av järn med ledad bygel samt tillhörande nyckel.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i en cylindrisk låskista. Bygeln är av rektangulärt järn, 8 x 8 mm och tjockare närmast låskistan. På bygelns ena ben finns siffran: "4" instämplat. Nyckelhål för nyckel med ax på ena sidan. Nyckelhålet sitter under och uppåt i låset. Nyckelns kam har sex tappar och är märkt med siffran fyra på vredet. Nyckelns längd, 62 mm. Nyckeln är medelst en jänring fästad i en större avlång träkloss med längen ca 210 mm.

Historik
Polhemslås.
Principen uppfanns av Christoffer Polhem på 1700-talet. Inne i låset finns ett antal plåtskivor, varannan sitter fast och varannan är vridbar. I mitten av skivorna finns ett fyrkantigt hål och i kanten ett eller två urtag. Med hjälp av den fyrkantiga nyckeln vrider man plattorna så att dessa antingen griper in i låsbygeln och låser fast i denna eller bildar en ränna som låsbygeln kan föras igenom.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Hänglås
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)




Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Bredd (mm)

51

Höjd (mm)

70

Signering / märkning

4

Källhänvisning

“EM 9253 - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 25 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/28321.