EM 9009 a-b - DÖRRLÅS

EM_9009.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 9009 a-b - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

9009

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett fällbomslås.

Beskrivning
a Kolven är fyrkantig och sticker ut 65 mm. Det finns tre täckplåtar som skyddar låsets konstruktion. Styrtappen sticker ut 110 mm. Fem hål finnes som är till för att fästa låset.

b Nyckels hela läng är 240 mm , det ovala vredet är 76 mm brett. Pipan är ihålig, det finns ett ax som ser ut som två S som är spegelvända och sticker ut 38 mm. Vredet är signerat med "XL".

Historik
Fällbomslås
Under medeltiden började man tillverka lås med en spärr i form av en fjäder (fällbom). När låset är stängt passar fjädern in i ett hak och då är det omöjligt att flytta låskolven. Från utsidan öppnar man låset med hjälp av en nyckel som lyfter fjädern och flyttar låskolven åt sidan så att dörren kan öppnas. Låset sitter på insidan av dörren och kan inifrån öppnas genom att man lyfter på fällbommen (fjädern) och för undan låskolven. Från och med 1500-talet tillverkades lås där fällbommen trycks ned av en eller två fjädrar och senare även utformade till snäckfjädrar. Fällbomslås har använts långt in på 1800-talet och finns fortfarande i bruk på gamla dörrar.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)


Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Fällbomslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Målat

Längd (mm)

321

Bredd (mm)

245

Signering / märkning

X L

Källhänvisning

“EM 9009 a-b - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 21 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/28243.