EM 9005 a-b - MÖBELLÅS

EM_9005__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_9005__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 9005 a-b - MÖBELLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

9005

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett möbellås med låskonstruktion av typ fällbomslås

Tillverkning
G A Miller finns med i Södermanlands länskalendrar från 1891 och 1911 och uppges tillverka möbellås. I Eskilstunas kalender från 1876-77 uppges att verksamheten finns i gård 253, att man har 3 arbetare och taxerar för 11 000 kr. Tillverkningen utgörs av alla slags möbellås, kaffebrännare, sopskyfflar, remskruvar mm. I Eskilstunas kalender från 1896 uppges adressen vara Kriebsensgatan 17 och tillverkningen bestå av olika slags möbellås.

Beskrivning
a Låskonstruktionen är monterad på en svartmålad vinklad plåt, en täckplåt med nyckelhål som tillåter vertikal och horisontal införning av nyckel sitter över låskonstruktionen. Låsblecket, som är låsets längsta del, är av mässing och mäter 93 mm. På kolven är "G.A. MILLER; ESKILSTUNA" instämplat. Kolven sticker 11 mm ut ur låset och styrtappen för nyckeln sticker ut mindre än 1 mm.

b Nyckeln som är av järn mäter 61 mm, vredet är 29 mm brett. Nyckelpipans ytterdiameter är 7 mm och 5 mm i innerdiameter.

Historik
Möbellås
Finns av flera varianter, man kan säga att möbellås är förminskade lås av traditionell sort där de finns av smälle, fällboms och liknande konstruktioner. Ett sådant är springlåset som fanns på äldre byråar, chiffonjéer etc. Det är av smällelåskonstruktion med en fjäderbelastad avfasad eller inte avfasad kolv där kolven automatiskt håller sig i utfällt läge och manövreras med nyckel. Snäpplås är en annan benämning. Omkring 1770 kom en förbättrad typ av utanpåliggande (läs: halvt infällt i träet) lås där kolven förblir nedfällt i öppningsläge även när man släppt nyckeln. Instickslåsen blev vanliga på 1800-talet, instickslåsen är infällda i träet och inte synliga från insidan som den äldre typen.
(Källa. Antik&Auktion, 2004, Nr 2, Art: Beslaget Låset Nycklarna, av Jane Fredlund )

Sakord

MÖBELLÅS

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

93

Bredd (mm)

72

Höjd (mm)

15

Signering / märkning

G.A. MILLER ; ESKILSTUNA

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 9005 a-b - MÖBELLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/28240.