EM 8959 a-b - DÖRRLÅS

EM_8959__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_8959__B1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 8959 a-b - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

8959

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett komplicerat fällboms- och smällelås med en trippelkolv och en extra skjutregel.

Beskrivning
a Låskonstruktionen är monterad på en järnplatta. Den trippla kolven sticker ut 39 mm och skjutregeln 34 mm. Styrtappen för nyckeln sticker ut 45 mm. Låset har fem snäckfjädrar där två av dem trycker på varsin fällbom, en mindre som sitter undertill och reglar den undre kolven och en som reglar den övre kolven. De tre övriga snäckfjädrarna trycker i bakändan på varsin kolv. Den mittersta av kolven går att skjuta åt sidan utan att de andra två påverkas. Låset går att öppna inifrån och utifrån med nyckeln.

b En nyckel av järn som är 146 mm lång och vredet är 56 mm brett. Axet är snett gentemot vredet.

Historik
Fällbomslås
Under medeltiden började man tillverka lås med en spärr i form av en fjäder (fällbom). När låset är stängt passar fjädern in i ett hak och då är det omöjligt att flytta låskolven. Från utsidan öppnar man låset med hjälp av en nyckel som lyfter fjädern och flyttar låskolven åt sidan så att dörren kan öppnas. Låset sitter på insidan av dörren och kan inifrån öppnas genom att man lyfter på fällbommen (fjädern) och för undan låskolven. Från och med 1500-talet tillverkades lås där fällbommen trycks ned av en eller två fjädrar och senare även utformade till snäckfjädrar. Fällbomslås har använts långt in på 1800-talet och finns fortfarande i bruk på gamla dörrar.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Smällelås
Under 1400-talet började man placera en fjäder vid kolvens inre ände. Fjädern förde kolven till stängt läge när inga spärrar höll fast den i upplåst läge. Låskolven avfasades i yttre änden så att den lättare skulle glida in i slutblecket. Dörren gick igen med en smäll, därav namnet. Smällelåsen hade ofta också en fällbom så att de gick att spärra.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)


Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Fällbomslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

227

Bredd (mm)

165

Källhänvisning

“EM 8959 a-b - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 30 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/28197.