EM 8929 - DÖRRLÅS

EM_8929.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 8929 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

8929

Anmärkning

Ett litet portlås med cylinderlåsning och en kolv.

Beskrivning
Låsets konstruktion är innesluten i en låskista med rundade hörn. En låsstolpe är fäst på låskistan och är låsets längsta del. Ett hål för nyckel finns på mitten av stolpen. Låsets kolv är i inskjutet läge innuti låset. Tre försänkta hål finns på stolpen för montering. Ett urtag av mässing för ett cylinderlås finns i den kvadratiska lådans ena hörn, där också ett fyrkantigt genomgående hål finns. Cylinderlåset satt på dörrens utsida och låset kunde enbart öppnas med nyckel. På insidan fanns ett vred med vars hjälp dörren öppnades. Kolven kan spärras i upplåst läge med hjälp av nyckelhålet i stolpen.

Historik
Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monteras i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

132

Bredd (mm)

75

Höjd (mm)

30

Källhänvisning

“EM 8929 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/28175.