EM 5666 a-d - MÖBELLÅS

EM_5666.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 5666 a-d - MÖBELLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5666

Littera / subnummer

a-d

Anmärkning

Ett lås av mässing och järn med hjullåsteknik. Ser ut som en vapensköld med stjärnor på slutblecket och ränder på låskistan, påminner om amerikanska flaggan.

Beskrivning
a Låsets konstruktion är innesluten i en kista som är halvt ellipsformad med ränder och ett runt nyckelhål. Kolven är av hjulkonstruktion med en avfasad platt del som går jäms med låsblecket när det är öppet. I nyckelhålet finns stift som står lodrätt och passar i nyckelns urskålade ränna och dess olika djupnivåer.

b-c Nyckel av solitt järn 52 mm lång och med 20 mm brett vred. Längs med nyckelns pipa går en urskålad ränna med olika djup.

d Slutbleck som bildar övre delen på låsets sköldform, det har fem stjärnor och vågformat krön med tre toppar. Det har också ett halvmåneformat urtag för hjulkolvens inpassning.

Historik
Möbellås
Finns av flera varianter, man kan säga att möbellås är förminskade lås av traditionell sort där de finns av smälle, fällboms och liknande konstruktioner. Ett sådant är springlåset som fanns på äldre byråar, chiffonjéer etc. Det är av smällelåskonstruktion med en fjäderbelastad avfasad eller inte avfasad kolv där kolven automatiskt håller sig i utfällt läge och manövreras med nyckel. Snäpplås är en annan benämning. Omkring 1770 kom en förbättrad typ av utanpåliggande (läs: halvt infällt i träet) lås där kolven förblir nedfällt i öppningsläge även när man släppt nyckeln. Instickslåsen blev vanliga på 1800-talet, instickslåsen är infällda i träet och inte synliga från insidan som den äldre typen.
(Källa. Antik&Auktion, 2004, Nr 2, Art: Beslaget Låset Nycklarna, av Jane Fredlund )

Sakord

MÖBELLÅS

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: mässing

Material 2

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Gjutet

Längd (mm)

58

Bredd (mm)

52

Höjd (mm)

20

Källhänvisning

“EM 5666 a-d - MÖBELLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 11 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/27196.