EM 5659 a-b - LÅS

EM_5659__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_5659__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 5659 a-b - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5659

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett hänglås av järn, med nyckelhålskläpp, ledad bygel och nyckel. Ett hjullås.

Beskrivning
a Låsets konstruktion är innesluten i en cirkelformad kista av vit metall, den är 15 mm tjock. På låskistans baksida finns ett ankare instämplat. Bygeln är 7 mm i diameter, ledad i ena änden och sitter fast på rundade öron som sticker ut från låskistan.

b Nyckeln är av järn och mäter 47 mm i längd och vredet är 27 mm brett. Nyckeln griper tag i låsanordningen med sina fyra pelare som sitter i änden på den runda nyckelpipan som har en ytterdiameter på 7 mm.

Historik
Hänglås
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Bredd (mm)

71

Höjd (mm)

116

Signering / märkning

Ett ankare på baksidan.

Källhänvisning

“EM 5659 a-b - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 11 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/27191.