EM 5652 a-b - LÅS

EM_5652__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_5652__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 5652 a-b - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5652

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett svartmålat grövre hänglås av mässing och järn, med ledad bygel, nyckel och nyckelhålskläpp.

Beskrivning
a Låsets konstruktion är innesluten i en svartmålad hjärtformad låda som är ihopnitad, den är 21 mm tjock. Bygeln är 13 mm tjock och ledad i ena änden. På nyckelhålskläppen finns en krona insämplad under finns "GR" och under det finns "PATENT" instämplat. Nyckelhål och kläpp förskönar låsets utseende. På baksidan av låset finns det inskriptioner, det står " H.N ; 2/3".

b Nyckel av järn med nyckelpipa, 6 mm innerdiameter, 60 mm total längd och 24 mm bred. En papperslapp är fastknutet på nyckelvredet med ett snöre, på den står det "79:7 " .

Historik
Hänglås
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Målat

Bredd (mm)

67

Höjd (mm)

100

Signering / märkning

Instämplad krona över GR och PATENT. På baksidan finns H.N ; 2/3 instämplat.

Källhänvisning

“EM 5652 a-b - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 27 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/27186.