EM 5639 - KAPPSÄCKSLÅS

EM_5639__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_5639__A1.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 5639 - KAPPSÄCKSLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5639

Anmärkning

Ett kappsäckslås av järn med överfallsbygel.

Beskrivning
Ett brunmålat lås där den raka låskolven sitter invändigt i låset vid ett rektangulärt hål och låser överfallsbygel som föres in i samma hål. Nyckelskylt av mässing. En droppformad kläpp av mässing hänger över nyckelhålet och är stämplad med "GR" krönt med en krona och "PATENT". Överfallsbygeln är 86 mm lång och 27 mm där den är som bredast, ledad med gångjärn lite vid sidan av mitten. Den ena ledade delen har tre hål för montering, den andra har en spiralknopp som avslutning.

Historik
Kappsäckslås
Kappsäckslåsen hade för det mesta en kolv som inte hade påtryckande fjäder. Användes som lås till koffertar, väskor eller kappsäckar. Betecknande för dessa lås är att de var försedda med överfallsbygel/överfallsögla av princip samma slag som de förhistoriska och medeltida kistlåsen och i viss mån också de sydeuropeiska låsen.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

KAPPSÄCKSLÅS

Klassifikation 1

Transport och kommunikation

Klassifikation 2

Bärning

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

77

Bredd (mm)

65

Höjd (mm)

15

Signering / märkning

PATENT ocg GR krönt med en krona.

Källhänvisning

“EM 5639 - KAPPSÄCKSLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 9 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/27176.