EM 5635 a-b - MÖBELLÅS

EM_5635.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 5635 a-b - MÖBELLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5635

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett möbellås, instickslås, med nyckel.

Beskrivning
a Ett möbellås med en kolv som sticker ut 9 mm. Låset är täckt av rektangulära täckplåtar med avfasade hörn. Nyckelhålet återfinns längst ner på låshuset.

b En nyckel av järn som är 65 mm lång och vredet är 28 mm brett.

Historik
Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monterades i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.

(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Möbellås
Finns av flera varianter, man kan säga att möbellås är förminskade lås av traditionell sort där de finns av smälle, fällboms och liknande konstruktioner. Ett sådant är springlåset som fanns på äldre byråar, chiffonjéer etc. Det är av smällelåskontruktion med en fjäderbelastad avfasad eller inte avfasad kolv där kolven automatiskt håller sig i utfällt läge och manövreras med nyckel. Snäpplås är en annan benämning. Omkring 1770 kom en förbättrad typ av utanpåliggande (läs: halvt infällt i träet) lås där kolven förblir nedfällt i öppningsläge även när man släppt nyckeln. Instickslåsen blev vanliga på 1800-talet, instickslåsen är infällda i träet och inte synliga från insidan som den äldre typen.
(Källa. Antik&Auktion, 2004, Nr 2, Art: Beslaget Låset Nycklarna, av Jane Fredlund

Sakord

MÖBELLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Möbler

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

86

Bredd (mm)

72

Källhänvisning

“EM 5635 a-b - MÖBELLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 11 april 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/27172.